Представники ДСНС взяли участь у спеціальних командно-штабних навчаннях НАТО (фото)

Впродовж 16-20 жовтня в Києві проходили «Спеціальні командно-штабні навчання з питань захисту критичної електроенергетичної інфраструктури та реагування на загрози порушення стійкості її функціонування на загальнодержавному рівні». Метою проведення даного заходу було покращення навичок роботи фахівців у галузі безпеки та обміну досвідом у цій сфері. Навчання відбулися за підтримки НАТО та країн-учасниць альянсу, серед яких були представники Туреччини, Ізраїлю, США, Латвії, Польщі, Грузії.

Основний етап навчань проходив у центральному офісі «Укренерго». Учасників розділили на 4 групи: «Терористична та кіберзагроза»; «Центр управління кризовими та надзвичайними ситуаціями»; «Стратегічна (кризова) комунікація»; «Група реагування НАТО». До груп увійшли українські представники від різних державних організацій: Державної служби України з надзвичайних ситуацій, РНБО, СБУ, Національного університету оборони України, МВС, Інституту стратегічних досліджень, Міністерства енергетики, тощо. До кожної групи був залучений модератор, за участю якого проводилось опрацювання індивідуальних сценаріїв, суть яких полягала у вирішенні складних питань державного рівня, що стосуюсться виникнення кризових ситуацій у енергетичній сфері в країні.

Зокрема, у складі групи «Кризових комунікацій», фахівцям ДСНС разом з представниками інших державних інститутів, довелось вирішувати ряд стратегічних питань, пов’язаних із виникненням кризових ситуацій під час суспільно-політичних та військових ситуацій в країні. Так, розглядалися питання кризового реагування під час умовної ситуації із захопленням Запорізької атомної електростанції та аварії на гідроелектростанції. Ознайомившись з ввідними даними, були відпрацьовані різні етапи розвитку кризових ситуацій із загальних положень: «Передконфліктний період», «Конфлікт низького рівня інтенсивності», «Кризова ситуація», «Посткризова ситуація». Сценарій охоплює розвиток подій та розгортання конфліктної ситуації між двома вигаданими країнами (країни агрессора та країни жертви) на прикордонній території та в глибині країни-жертви. Присутні вчилися відпрацьовувати алгоритм дій, які необхідно виконати, аби вирішити кризову ситуацію. Крім того, розглядались питання щодо часового проміжку для організації реагування на зазначені ситуації та процедур реагування, інформування та координації. До процесу також були залучені незалежні експерти-спостерігачі, які фіксували хід подій у групі та оцінювали їх.

Протягом тижня експерти ділились між собою важливою інформацією щодо напрацювань з питань кібербезпеки та електроенергетичної галузі. А вже в останній день навчань відбулось підведення підсумків та вручення сертифікатів. Кожна з груп презентувала свої напрацювання у вигляді слайдів-презентацій незалежній комісії. Поставлені задачі виконались успішно.

Джерело

Автор