Президент звернувся до КСУ якнайшвидше розглянути законопроекти про скасування депутатської недоторканності

Президент Петро Порошенко звернувся до Конституційного Суду якнайшвидше розглянути законопроекти щодо депутатської недоторканності, щоб Верховна Рада вже на цій сесії мала змогу проголосувати за документ в першому читанні, а на наступній сесії – в цілому.

«Від імені переважної більшості українців, від імені українського народу прошу Конституційний Суд якнайшвидше розглянути це питання, розблокувати хід змін до Конституції щодо депутатської недоторканості, повернути його (законопроект – ред.) в Парламент і дати можливість вже на цій сесії проголосувати в першому читанні», – зазначив Глава держави під час виступі в ході відвідання 10 мобільного загону Державної прикордонної служби України на Київщині. Президент зауважив, що аналогічний законопроект Конституційним судом вже розглядався раніше і висновок був позитивний.

«Також сподіваюся, що вже на наступній сесії, весною, Верховна Рада не розгубить сміливості і дасть триста голосів за остаточне й безповоротне рішення щодо скасування депутатської недоторканості. Дуже розраховую, що і ті, хто найбільш активно рекламувався на темі недоторканності, намагаючись отримати виключно з цього політичний піар, не поміняють своєї позиції, коли побачать, що це вже не піар, а реальність життя в Україні», – підкреслив Петро Порошенко, зауваживши, що це є вимогою українського народу, Президента і має підтримку значної кількості, якщо не абсолютної більшості, українського Парламенту.

Глава держави відзначив вчорашнє рішення депутатів Верховної Ради, які конституційною більшістю зробили відповідальний політичний крок до скасування свого головного привілею.

«Я з перших днів президентства і під час передвиборчої програми скасування суддівської та депутатської недоторканості ставив як одне з перших і головних завдань», – наголосив Президент. Він нагадав, що ще в 2015-му коли вперше була внесена президентська пропозиція змін до Конституції щодо скасування суддівської і депутатської недоторканості, рішення було втілено лише на половину – в рамках судової реформи було скасовано повну недоторканість для суддів.

Глава держави нагадав, що на початку вересня у своєму Посланні до Верховної Ради відзначав одним із перших пріоритетів вирішення саме цього питання.

Джерело

Автор