З держбюджету вперше виділено кошти на забезпечення тимчасовим житлом ВПО (фото)

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш взяв участь у відкритті дводенного форуму, організованого офісом Ради Європи в Україні «Три роки внутрішнього переміщення: виклики та вдалі практики інтеграції». В рамках форуму МТОТ презентує нову Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року.

Під час відкриття форуму директор Офісу Директорату програм Ради Європи Верена Тейлор позитивно відзначила зусилля українського Уряду, спрямовані на подолання наслідків внутрішньо переміщення і зауважила, що залишається ще багато невирішених питань в частині реалізації та захисту прав внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок конфлікту на сході України.

Основні проблеми, з якими стикається більшість переселенців – відсутність достатніх засобів до існування та невизначеність житлових перспектив. В результаті переміщення внутрішньо переміщені особи зіштовхуються з труднощами в реалізації своїх прав щодо реєстрації як переселенця, відновлення втрачених документів, що посвідчують особу, доступу до житла, придатного для проживання, захисту прав власності, відновлення засобів до існування, реалізації виборчих прав, доступу до інформації.

Впродовж року фахівці МТОТ спільно з Радою Європи, народними депутатами та громадськими організаціями в рамках створеної Робочої групи працювали над пропозиціями щодо вдосконалення національного законодавства в частині реалізації та захисту прав внутрішньо переміщених осіб за п’ятьма напрямками, серед яких, зокрема, вирішення проблем із житлом, реєстрація та виборчі права ВПО, тощо.

«Ми знаємо, що найболючішою проблемою для переселенців є житло. В проекті на наступний рік є дві програми – кредитна, на 36 млн грн, яку реалізовує Мінрегіонбуд через Фонд молодіжного житла, друга – наше Міністерство вперше за три роки домоглося виділення державної субвенції через зміни до державного бюджету, в розмірі 15 млн грн для Донецької та Луганської областей на реалізацію проектів, в тому числі, надання тимчасового житла переселенцям, найбільша кількість яких проживає саме в цих регіонах. Крім цього, Міністерство веде переговори з KFW щодо надання коштів для кредитів на житло для ВПО. Ми постійно ведемо переговори з урядами різних країн і наголошуємо, що першочерговою проблемою внутрішньо переміщених осіб є саме проблема житла. Нова стратегія, розроблена МТОТ дає напрямок, за яким рухатися в цьому питанні», – зазначив під час виступу Міністр Вадим Черниш.

Слід також нагадати, що МТОТ спільно з Світовим Банком реалізовує проект для допомоги ВПО на 54 млн грн. в чотирьох східних та південних областях. За результатами відбору для подальшої реалізації обрані проекти в Запоріжжі, Миколаєві, Кривому Розі, Куп’янську, Харківської області, Кам’янському, Дніпропертовської області – із списком можна ознайомитися тут.

Представлена МТОТ в рамках форуму Стратегія інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року замінить «Комплексну державну програму щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, на період до 2017 року», затверджену Урядом у 2015 році.

Спільна реалізація усіма органами державної влади Стратегії допоможе вирішити основні системні проблеми у сфері інтеграції внутрішньо переміщених осіб, впровадити довгострокові рішення щодо внутрішнього переміщення та забезпечення реалізації та захисту прав внутрішньо переміщених осіб, з урахуванням інтересів приймаючих громад.

Напрями цього документу корелюються з напрямами Концепції Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України в серпні минулого року, яка передбачає стимулювання соціально-економічного розвитку територіальних громад Дніпропетровської, Запорізької, Харківської та підконтрольних територій Донецької та Луганської областей для підвищення якості життя населення через зміцнення їх спроможності та соціальної стійкості, стимулювання економічної активності.

Як відомо, розробка чіткої, уніфікованої, фінансово сталої та комплексної стратегії для внутрішньо переміщених осіб, яка врахує їхні поточні потреби та їх довгострокову інтеграцію на заміну попереднього документу є однією з основних рекомендацій Європейського Союзу. Удосконалення системи інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщенняздійснюватиметься з врахуванням принципів та досвіду міжнародних організацій, передусім Організації Об’єднаних Націй та її агенцій, Ради Європи, а також вивчення досвіду зарубіжних держав, які впродовж тривалого часу вирішують аналогічні проблеми у зв’язку з внутрішнім переміщенням осіб.

У Форумі взяли участь до 100 представників міжнародних та національних організацій і установ, керівники органів влади, які працюють з внутрішньо переміщеними особами з 13 областей України.

Джерело