Українці Австралії підтримають Національну збірну на Іграх Нескорених-2018 (фото)

Уже сьогодні важливо почати займатися координацією, підготовкою до відбору і формування Національної збірної України для участі в Іграх нескорених, що мають відбутися у Сіднеї (Австралія) у 2018 році. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з Генеральним секретарем Світового Конґресу Українців, Головою Союзу Українських організацій Австралії Стефаном Романівом.

Віце-прем’єр-міністр запропонувала встановити контакт з Міністерством оборони Австралії для подальшої роботи та визначити організації, які зможуть об’єднати зусилля для підтримки української команди під час змагань. При цьому варто використати досвід першої участі української команди в Іграх цього року у Торонто, зокрема, плідної співпраці з канадською діаспорою. Стефан Романів запевнив у сприянні комунікації між урядовими органами Австралії, діаспорою та Посольством України в Канберрі. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна також буде вдячна Австралії за досвід та допомогу з лікування та реабілітації поранених військових українських збройних сил.

Стефан Романів висловив підтримку діяльності Офісу та запропонував допомогу також у низці інших питань. Своєю чергою Віце-прем’єр зазначила, що Україна зацікавлена всіляко розвивати взаємовигідні відносини з Австралією у всіх сферах. «Ми високо цінуємо принципову позицію Австралії з підтримки суверенітету і територіальної цілісності України та вдячні Уряду Австралії за нещодавно ухвалене рішення щодо продовження режиму санкцій проти РФ до 2020 року», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також вона висловила сподівання, що Австралія у взаємодії із західними партнерами України продовжуватиме чинити тиск на Росію до повного виконання нею своїх зобов’язань у рамках Мінського процесу та відновлення територіальної цілісності України.

Сторони також обговорили ситуацію навколо «мовного питання» в Законі «Про освіту», проти якого рішуче виступила Угорщина. Стефан Романів наголосив, що Світовий Конґрес Українців повністю підтримує позицію України і всіляко сприятиме налагодженню комунікації із закордонними українцями для роз’яснення мовного питання. Віце-прем’єр-міністр наголосила: «Ми готові до діалогу з усіма країнами і готові виконувати законодавство щодо навчання нацменшин їхніми мовами, але ми не готові будувати державу на ультиматумі окремих країн. Я вітаю досягнення домовленості між міністрами освіти України та Польщі щодо декларації, яка підтверджує зобов’язання між польським і українським урядами у частині забезпечення і гарантування прав польської меншини навчатися рідною мовою. Сподіваюся, що ми знайдемо порозуміння і з іншими країнами».

Джерело