Україна та Угорщина домовились щодо співпраці по імплементації статті 7 Закону “Про освіту” (фото)

Україна, угорська громада в Україні та Угорщина спільно домовляться, як імплементувати статтю 7 Закону «Про освіту», що буде закріплено в інших нормативних актах. Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та Міністра людських ресурсів Угорщини Золтана Балога.

Сторони також домовилися почекати рішення Венеційської комісії.

«Я радий конструктивному діалогу, що відбувся між нами. Я також хотів би, щоб широкий загал України розумів, що ми хочемо лише показати позицію угорців в Україні. Для Будапешту добрим є те, що добре для угорської громади в Україні. Також хочу підкреслити: ми розуміємо позицію України, що всі громадяни повинні володіти державною мовою», – зазначив Золтан Балог.

Українська сторона в домовленостях ще раз підкреслила, що зміни не будуть застосовуватися поки не будуть розроблені відповідні документи стосовно імплементації статті, що й передбачає Закон «Про освіту».

«Стаття 7 Закону є дуже загальною. Спосіб імплементації буде описаний у інших нормативно-правових актах. Імплементація має враховувати специфіку меншин, зокрема тих, що не належать до слов’янських мов», – розповіла Лілія Гриневич.

Україна та Угорщина також спільно працюватимуть над покращенням навчання українській мові у школах нацменшин.

«У педагогічному аспекті ми погоджуємося і готові співпрацювати. У нас є питання юридичного характеру, щодо якого ми хочемо отримати експертну оцінку від наших партнерів. Але ми сподіваємося на подальшу продуктивну співпрацю», – додав Міністр людських ресурсів Угорщини.

Довідково: Для задоволення освітніх потреб громадян України угорської національності у 2016/2017 навчальному році функціонувало 74 дошкільних навчальних закладів з вихованням угорською мовою у Закарпатській області.

Загалом угорською мовою виховувалося 5031 дітей.

Функціонував 71 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням угорською мовою, 26 загальноосвітніх навчальних закладів – з навчанням українською та угорською мовами, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням угорською та російською мовами, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням українською, угорською та російською мовами.

Загалом угорською мовою в загальноосвітніх навчальних закладах навчалося 16 020 учнів, вивчало угорську мову як предмет 1110 учнів, факультативно або в гуртках 1598 учнів.

Джерело