Нацрада с питань телерадіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу “Інтер”

Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення, розглянувши питання про випуск телеканалом “Інтер” двох передач “Стосується кожного”, учасницею яких стала 12-річна мама зі Львівщини, та були розкриті конфіденційні дані дитини, а також враховуючи звернення уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської та заяву ГО “Детектор медіа”, призначив телеканалу позапланову перевірку.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська просить Національну раду вжити заходів, передбачених Законами «Про телебачення і радіомовлення» і «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», до телеканалу «Інтер» у зв’язку з показом 9 і 13 жовтня випусків передачі «Стосується кожного», учасницею яких стала 12-річна мама з Львівщини. Також із заявою щодо випуску цієї передачі до регулятора звернулася Громадська організація «Детектор медіа», яка перераховує норми законів, що, на її думку, були порушені, і вимагає від регулятора належним чином відреагувати.

«Незважаючи на систематичну роботу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо підвищення рівня обізнаності працівників медіа стосовно прав дітей та вимог неухильного дотримання журналістської етики, ці сюжети вказують на те, що права дітей, яких використовують засоби масової інформації в зйомках контенту, і надалі порушуються… Прошу розглянути питання щодо вжиття заходів, які передбачені Законами України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», до ПрАТ «Телеканал «Інтер» у зв’язку із порушенням права дитини на повагу до її приватного і сімейного життя, її гідності»,- йдеться в листі Уповноваженого з прав людини.

Національна рада за результатами моніторингу ефіру телеканалу «Інтер» за 9 і 13 жовтня цього року, власне як і Уповноважений з прав людини, звернула увагу на те, що під час передачі «Стосується кожного» була поширена конфіденційна інформація про дитину та розкриті її персональні дані. Крім того, в ефірі фактично відбувався допит дівчинки, під час якого ведучий намагався з’ясувати в неї, хто є батьком немовляти та що і як із нею відбувалося в інтимних стосунках із тією особою. Така ситуація не могла не завдати повторної травми дитині. Це є прямим порушенням журналістських стандартів та основоположних норм, прописаних у Конвенції ООН про права дитини і Європейській конвенції про права людини. Вітчизняне законодавство також забороняє використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи (частина друга статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»).

У регуляторному органі розцінюють факт трансляції цієї передачі як прояв зневаги до моральних цінностей і норм щодо прав людини. Важко зрозуміти, яка суспільна необхідність чи який інтерес дитини переважали над захистом її честі і гідності та розкриттям персональних даних, що обумовили вихід цієї передачі. Національна рада уже не перший рік загострює увагу медіасередовища на питаннях захисту прав дітей у ЗМІ. При регуляторному органі створена робоча група, що опікується цими питаннями. До неї увійшли психологи, фахівці з питань захисту прав дітей, юристи, представники Громадської ради при Національній раді, громадськості і, звичайно, медіагруп і телеканалів. Було напрацьовано спільний акт узгодження, який стосується питання залучення до медіавиробництва дітей, що зазнали сексуального насилля. Під час обговорень неодноразово йшлося про необхідність унеможливлення ідентифікації неповнолітніх. Однак телеканал «Інтер», представники якого неодноразово були присутні на обговореннях цих важливих для суспільства питань, відмовився підписати саморегулівний акт, і в такий спосіб, а також через обговорюваний ефір демонструє ігнорування і саморегулівних ініціатив, і правових вимог.

Подібна ситуація, яка також набула широкого суспільного резонансу, вже траплялася у грудні 2015 року з іншим загальнонаціональним телеканалом – «СТБ». Тоді Національна рада визнала порушення чинних норм законодавства і видала розпорядження про зобов’язання привести діяльність мовника у відповідність  до вимог чинного законодавства, поставила низку передач «СТБ» на постійний моніторинг. Згодом цьому мовникові було винесено попередження за недотримання вимог щодо захисту дітей, а потім на нього накладено штраф у розмірі 1 654 688 грн., щодо останньої санкції тривають судові провадження.

Крім того, регуляторний орган ініціював проведення круглого столу «Діти на телебаченні: як висвітлювати та дотримуватися правил» за участі громадськості, об’єднань психологів, державних органів, засобів масової інформації і представників індустрії. Обговорення засвідчило, що науковці, громадськість, державний сектор, медіаексперти наголошують на неприпустимості показу історій, пов’язаних із насильством над дітьми, у спосіб, що порушує їхні права. Говорилося, що програми подібного формату жодним чином не впливають на вирішення цих кричущих суспільних проблем, навіть тоді, коли конкретній дитині чи сім’ї надається певна допомога. Власне відтоді і працює Робоча група зі створення правил захисту дітей у медіа. Питання про необхідність захисту дітей, особливо тих, що зазнали сексуального насильства, не раз обговорювалися на семінарах і тренінгах, зорганізованих як Уповноваженим з прав людини, так і Національною радою за підтримки Офісу Ради Європи в Україні. Регулятор постійно інформує представників індустрії про ухвалення нових міжнародних резолюцій, досліджень та змін до Кодексів мовлення у питаннях щодо захисту дітей від шкідливого контенту медіа. Всі ці документи оприлюднюються на сайті Національної ради, однак маємо чергове підтвердження, що цю роботу треба ще більше підсилювати.

Національна рада наполягатиме на ухваленні нових, жорстких і конкретних законодавчих норм щодо захисту дітей. До Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики вже подані пропозиції із цього питання, і регуляторний орган проситиме членів Комітету їх врахувати у проекті закону про аудіовізуальні послуги.

Що стосується трансляції згаданих вище випусків програми «Стосується кожного» до регулятора зі скаргою також звернулася Громадська організація «Детектор медіа», яка перераховує норми законів, які, на її думку, були порушені, і вимагає належним чином відреагувати.

Національна рада на засіданні 19 жовтня, розглянувши питання про випуск цієї передачі телеканалом «Інтер» і врахувавши звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та заяву ГО «Детектор медіа», призначила компанії позапланову перевірку.

Джерело

Автор