Київ не редути на Донбасі, тут всі все бачать

Дмитро Вовнянко

Чому вони вчора так різко згорнули акцію? Чому, нагнітаючи напругу протягом всього дня, після інцеденту з нардепом Барною вони різко оголосили припинення мітингу і збір аж за добу? Ви на яких акціях таке пам’ятаєте?

Для початку відповімо на інше питання – чому владі вигідно зберігати пасивність і не вдаватися до насилля?

Мета тих, що коло-ради, зрозуміла. Якщо вигорить – зібрати в Центрі тисяч 200 народу і влаштувати новий Майдан. Якщо ні – створити картинку для Москви і для Західних ЗМІ. Для Західних ЗМІ – аби виправдати своє існування.

Не забувайте, чимало лідерів тих, хто коло-ради – професійні грантоїди. Гранти вони отримують, розповідаючи на Заході страшилки про шалену українську корупцію і про свою героїчну з нею боротьбу. Але. З Заходом говорять не тільки грантоїди – з ним говорять ще й українські дипломати та представники влади. І вони говорять колективному Заходу дещо інше, щось типу – ви годуєте нероб і екстремістів, які, замість конструктивного діалогу з владою, порушують закон і саботують роботу економіки країни.

А європейські грантодавці і так з’їли вагон лайна після Революції Гідності – вся європейська лівота і всі путіністи звинувачували їх у фінансуванні держперевороту.

Тому наразі вітчизняні грантоїди опинилися між двох вогнів. З одного боку – вони мусять створювати імітацію бурної діяльності – боротьбу зі злочинною владою. З іншого боку – їхні гасла всіх уже дістали, і нікого не цікавлять. Вчорашня 1000 людей під ВР, з яких не менше третини – штатні активісти політсил, і ще стільки ж – агентура МВС в цивільному, – як раз гарне тому підтвердження.

Аби зібрати більше людей, грантоїти розжарюють градус ненависті до межі і… І от вчора постраждалими з боку влади виявилися поліцейський-ветеран АТО і нардеп-багаторічний опозиціонер, герой Революції Гідності і теж ветеран АТО. І якби не втручання Саакашвілі – довелося б ще й за побитого нардепа відповідати.

Як називаються всі ці дії? Екстремізм. Здогадайтеся з трьох разів, чи показують зараз українські чиновники відео тих подій дипломатам країн, які так щиро годують грантоїдів? І як вони ті відео коментують?

Ті, що коло-ради, загралися. Нагнітаючи обстановку і практично не зустрічаючи опору, вони дійшли до межі, за якою – відкритий екстремізм. Коли влада спершу дасть протестувальникам добряче побузити і нашкодити, аби потім їх таки запакувати – сил у неї вистачить. На Заході на те задоволено скажуть: “OK! Very good!”

І Київ – не редути на Донбасі, тут всі все бачать. В тому числі – іноземні ЗМІ.

Тому й згорнули мітинг. Тому й розійшлися по домівках. А зараз лідери тих, що коло-ради, голову ламають, як їм тепер зберегти лице? Як і борцями залишитися, і гратових грошей не позбутися? І перед владою не капітулювати відкрито.

Фото © Facebook Serhii Barbu