Світ 28 червня. Результати дня

Британські дебати в Європарламенті, справа Зуми у ПАР, авіакатастрофа у Колумбії, теракт у Туреччині, бої в Афганістані, протести у Франції, мобілізація військ у Лівані, початок битви за південні пустелі у Сирії та багато іншого.

Африка:

– Два смертника підірвали себе біля мечеті у Нігерії. Постраждалих внаслідок вибухів немає.

– Депутати ПАР вимагають накласти штраф на президента Джейкоба Зуму, щоб він повернув бюджетні кошти, вкрадені для будівництва свого маєтку.

– Єгипетська поліція затримала та депортувала з країни відому телеведучу Ліліан Дауд, яка критикувала уряд президента Абдель Фаттаха Аль-Сісі.

Америка:

– У Гаїті невідомий застрелив шведського туриста під час спроби пограбування.

– 17 військовослужбовців загинули внаслідок падіння гелікоптера неподалік Боготи в Колумбії.

Азія:

– Всесвітнє антидопінгове агентство позбавило ліцензії антидопінгову лабораторію у місті Алмати у Казахстані на тлі допінг-скандалу.

– Щонайменше два вибухи прогриміли у міжнародному аеропорту у Стамбулі у Туреччині. Щонайменше 28 людей загинули. Турецька влада повідомила про напад смертників. Неподалік парковки спалахнула стрілянина.

– Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим заявив, що Анкара не виплачуватиме компенсації за збитий російський літак.

– Мирні переговори про формування уряду національної єдності між владою Афганістану та Ісламською партією Афганістану провалилися. Лідер ІПА Гульбеддін Хекматіяр констатував безрезультатність мирних перемов. Його вимогами під час переговорів було скасування американсько-афганської угоди про безпеку та співробітництво і повне виведення іноземних військ. У 1990-х роках Хекматіяр займав посаду прем`єр-міністра країни. Він відомий своїми антиамериканськими поглядами. Внесений у чорний список США серед найбільш одіозних міжнародних терористів.

– 37 бойовиків «Ісламської держави» загинули та понад 40 поранені внаслідок боїв із афганськими військами у провінції Нангархар. Напередодні терористи напали на низку населених пунктів у провінції. Сили безпеки Афганістану розпочали наступ на їх позиції. Двоє військових загинули. Провінція Нангархар біля кордону із Пакистаном є опорним пунктом бойовиків «Ісламської держави» в країні. Терористи проголосили на цій території свій «Емірат Хорасан».

Європа:

– У Брюсселі відбулося перше засідання Європейського парламенту стосовно виходу Великої Британії з ЄС. На ньому депутати проголосували за резолюцію, якою закликали Британію першою здійснити всі необхідні кроки для ініціювання процедури виходу зі складу організації. Під час дебатів група депутатів звинуватила британського представника – лідера «Партії незалежності» Найджела Фараджа – у нацизмі.

– У Великій Британії фракція депутатів Лейбористської партії висловила вотум недовіри своєму лідеру Джеремі Корбіну. Останній назвав таке рішення «неконституційним» та відмовився залишати посаду.

– У Брюсселі розпочав роботу дводенний саміт ЄС щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу. На ньому лідери ЄС закликали Британію першою ініціювати процес виходу – застосувавши 50-у статтю Лісабонського договору.

– У центрі Лондона у Великій Британії відбувся перший мітинг проти виходу країни зі складу ЄС за участі кількох тисяч людей.

– Казахстан, Швеція, Ефіопія та Болівія обрані новими непостійними членами Ради Безпеки ООН на 2017-2018 роки.

– У Франції понад 80 людей затримані під час сутичок між поліцією та демонстрантами, які вступають проти реформи праці.

Близький Схід:

– 35 людей загинули та понад 40 поранені внаслідок потрійного теракту в місті Аль-Мукалла на півдні Ємену. Раніше, цей населений пункт належав «Аль-Каїді». Два місяці тому сили саудівської арабської коаліції вибили їх звідси.

– Ліванська армія затримала понад сотню сирійців під час спроби нелегального перетину кордону. До містечка Аль-Каа, де напередодні сталася серія терактів, ввели війська та загони «Хезболли» для охорони громадського порядку.

– На Храмовій горі у Палестині біля історичної мечеті Аль-Акса вчергове сталися сутички між палестинцями та ізраїльтянами. Ізраїльська влада закрила мечеть на період Рамадану.

– Туреччина та Ізраїль підписали угоду про нормалізацію відносин та відновлення дипломатичних зв’язків.

– У Сирії про-йорданські загони антиурядового угруповання «Нова Сирійська Армія» розпочали операцію зі звільнення прикордонного іраксько-сирійського району від бойовиків «Ісламської держави».
Операцію координує Пентагон. У ній залучено іракську армію з іншого боку кордону. Підрозділи мають зачистити від бойовиків прикордонний перехід «Аль-Танф», містечко Альбу Камаль та селище Аль-Кайм.

– У сирійському місті Джиср-еш-Шугур в провінції Ідліб бойовики з коаліції «Армія завоювання» на чолі із «Джебхат Аль-Нусра» розібрали та вивезли до Туреччини все обладнання із міської ТЕЦ «Аль-Зайзун».

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» зайняли майже 30% міста Манбідж на північному сході провінції Алеппо у Сирії.


На фото: голова євроскептичної ультраправої “Партії незалежності Великої Британії” та один з лідерів кампанії за вихід країни з ЄС Найджел Фарадж під час засідання Європарламенту

Автор