Огляд дезінформації пропагандистських ЗМІ – 13.10.2017

Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків European External Action Service – EEAS підготувала щотижневий огляд дезінформації, в якому містяться приклади прокремлівської пропаганди, поширеної у європейських країнах. Завантажити огляд дезінформації можна за посиланням.

13 жовтня 2017

ТРЕНДИ ТИЖНЯ
Дев’ятий раунд дезінформації про катастрофу MH17

Прокремлівський дезінформаційний новинний цикл знаходиться в постійному пошуку можливостей для збільшення і посилення неправдивих повідомлень.

Цього тижня така нагода випала, коли представники самопроголошеної Донецької Народної Республіки передали нідерландським слідчим фрагменти останків пасажирів і частини фюзеляжу “Боїнгу”, який здійснював рейс MH17. Можна з повною упевненістю сказати, що на це пішло досить багато часу: літак Malaysian Airlines був збитий на сході України понад три роки тому, внаслідок чого загинули 298 пасажирів і екіпаж.

Ми помітили, що російські ЗМІ й офіційні представники влади РФ розповсюдили не менше восьми різних версій катастрофи, згідно з якими Росія не має ніякого відношення до трагедії, хоча організована голландцями комісія з розслідування дійшла протилежного висновку.

А тепер нам надали дев’яту рахунком брехню. Чергові неправдиві відомості були оприлюднені телевізійним каналом Міністерства оборони РФ “Звезда”, згідно з якими “колишній майор української армії” Юрій Батурін нібито бачив, як літак був збитий українським зенітно-ракетним комплексом “Бук”. Пізніше телеканал видалив цю інформацію зі своєї новинної стрічки, проте її можна легко знайти в кеш-пам’яті.

Та мети досягнуто – інформацію поширили десятки інших російсько- і англомовних новинних сайтів.

Ще один матеріал, опублікований телеканалом “Россия 1”, який не було видалено, підсилив неправдивий наратив про те, що ракету ЗРК “Бук” було випущено з території, підконтрольної українській армії.

Спростування можна знайти тут.

Фіктивна торгівля органами

Як і ці неправдиві теорії про катастрофу MH17, деякі з найабсурдніших, вигаданих “правд” про ситуацію в Україні є частиною багаторічної прокремлівської операції з дезінформації.

Так, ми почули від російських ЗМІ, що Міністерство охорони здоров’я України дозволяє торгівлю органами мертвих українців, що Україна скоро перетвориться на міжнародний чорний ринок із продажу органів багатим іноземцям, а також, що доказів присутності російських танків на території України немає.

Також ми дізналися, що десятки тисяч одиниць української зброї нібито таємно вивозяться в Польщу для створення підпільної української армії.

Брехня у боротьбі за правильні цінності

Ситуація в Грузії наочно демонструє, як прокремлівська пропаганда “підганяється” під аудиторії різних європейських країн. Так, дезінформація фіксує увагу на теоріях змови “прогнилих” європейських цінностей. Цього тижня ми почули про те, що по всій країні нібито поширюють гомосексуалізм, що це схоже на канібалізм, і що для розбещення грузинських громадян використовують десятки різних методик. Спростування можна знайти тут.

У Грузії та в усьому світі змовницьку статтю супроводжувала ілюстрація з дитячої книги “Сусід папи” американського письменника Майкла Уільхойт. Спростовано “Детектором міфів”(Myth Detector)

Також у Грузії з’явилася нова версія старої історії.

Вона розповідає про те, що нібито, коли Карл Більдт був міністром закордонних справ Швеції, він заявив, що православ’я становить головну загрозу для західної цивілізації, оскільки “воно допомагає регламентувати сімейні стосунки і не заохочує геїв і трансгендерів”. Як і у випадку з дезінформацією стосовно України, цю вигадку було спростовано ще три роки тому.

І нарешті, російська телевізійна кампанія про змову, що триває,  згідно з якою США не борються з екстремістською організацією ІГІЛ, а надають їй підтримку. Ця кампанія намагається переконати нас, що ІГІЛ – це проект США, що представники цієї організації є американськими найманцями, а ісламістська ідеологія та ісламістські мережі були створені всемогутнім Заходом і США.

У той час, як увагу російськомовних телеглядачів намагаються привернути до звинувачень проти США, заяви міністра оборони РФ про те, що російські війська не бомбили Демократичні сили і простих громадян Сирії, не викликали багато галасу. У будь-якому випадку, звіти спостерігачів за дотриманням прав людини говорять про зворотнє.

СВІЖА АНАЛІТИКА
StopFake: Повертаючи факти в наратив

StopFake – головний ресурс, із якого можна дізнатися про методи російської дезінформації в Україні. Детальніше

Цифра тижня: 10 мільйонів

Facebook заявив, що за декілька місяців до і після виборів у США в 2016 році майже 10 мільйонів осіб у Сполучених Штатах переглядали політично орієнтовану рекламу, куплену в Росії. Детальніше

Дезінформація йде в ногу з передвиборчою рекламою

Суть реклами полягала у “просуванні антимусульманських настроїв” на додаток до “порушення таких тим, як ЛГБТ, расова приналежність, імміграція, права на зброю”. Детальніше

Референдум у Каталонії очима російського ТБ: Європа розвалюється на частини, Іспанію порівнюють з Україною

Офіційно позиція Росії щодо референдуму в Каталонії полягала в тому, що це “внутрішня справа” Іспанії. Проте російське телебачення підкреслило і дещо інші ідеї для своєї аудиторії. Детальніше

І НАСАМКІНЕЦЬ
Велика бургерна брехня

RT довелося видалити цей абсолютно фейковий сюжет про популярність російського президента в Америці. Детальніше

Джерело

Автор