Тиждень арештів. 20-26 червня

Нові злочини київської хунти!

Детально.

ПОДІЇ ТИЖНЯ

Звільнення тижня: президент Петро Порошенко звільнив Сергія Корсунського з посади надзвичайного і повноважного посла України в Турецькій Республіці.

Суд тижня: винесено вирок колишньому міліціонеру, який наводив “Гради” терористів під час обстрілу мікрорайону “Східний” у Маріуполі – він отримав покарання у вигляді 9 років позбавлення волі.

Затримання тижня: на Донеччині чиновники розкрадали гроші, виділені на утримання доріг. Посадовці та комунальники міськради підробили документи реально діючої фірми та фіктивно закупили матеріали для утримання міських доріг на понад 400 000 гривень. Гроші чиновники перевели у готівку та привласнили.

Арешт тижня: у Запоріжжі під час обшуку в одному з гаражів вилучено десятки одиниць стрілецької зброї, гранатометів, мін, вибухівки і тисячі набоїв. Вилучено 38 гранатометів різних модифікацій, ручний піхотний вогнемет, кулемет ПКТ, 111 ручних гранат різних типів, п’ять мін спрямованої дії МОН50, 74 тротилові шашки, а також майже два десятки ящиків з автоматними набоями.

Скандал тижня: в.о. міністра охорони здоров’я Олександр Шафранський повідомив, що причиною масового отруєння людей в Ізмаїлі Одеської області, стало потрапляння відходів із вбиралень будинків приватного сектору до міської водогінної мережі унаслідок підтоплення через сильні зливи. Кількість постраждалих внаслідок отруєння у Ізмаїльському районі Одеської становить 669 осіб, з них шпиталізовані 191.

Курйоз тижня: на виході з Лук’янівського слідчого ізолятора відразу після звільнення під заставу детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) затримали Валерія Постного та Олега Рябошапку – фігурантів кримінального провадження про розкрадання газу, видобутого в рамках договорів спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування”.

І далі – перелік за хронологією.

ПОНЕДІЛОК, 20 ЧЕРВНЯ

У Львівській області минулої доби рятувальники гасили пожежі на двох полігонах твердих побутових відходів.

У Закарпатській області співробітники СБУ затримали іноземця, який переправляв в Україну кокаїн.

Зловмисник був затриманий одразу після перетину румунсько-українського кордону, при спробі ввезти в Україну  29 грамів кокаїну. Вартість такої партії наркотику на «чорному ринку» становить майже 110 тисяч гривень. Задокументовано причетність затриманого до переміщення на територію України в цілому 49 грамів кокаїну.

ВІВТОРОК, 21 ЧЕРВНЯ

В Україні оголосили високий рівень пожежної небезпеки.

Правоохоронцям вдалося ліквідувати черговий міжнародний канал торгівлі людьми та затримати кількох його організаторів. Правоохоронцям вдалося ліквідувати черговий міжнародний канал торгівлі людьми та затримати кількох його організаторів.

Додому до лідера фракції “Радикальна партія” Олега Ляшка у вівторок вранці прийшли з обшуком. Згодом слідчий ГПУ вибачився перед Ляшком, мовляв, вони помилились адресою.

Співробітники Генеральної прокуратури проводять обшуки в приватних будинках екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва і екс-заступника секретаря РНБО України Володимира Сівковича.

В Івано-Франківську засудили маніяка-стоматолога Ігора Вуйціва, який разом з подругою розчленовував людей.

У Національній поліції України пройшла підготовку перша група поліцейських-“омбудсменів”. Працівники УЗПЛ займатимуться моніторингом дотримання прав людини в установах поліції, зокрема – в ізоляторах тимчасового тримання.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про заборону призивати на військову службу за мобілізацією родичів загиблих учасників антитерористичної операції на сході країни.

На блокпосту в с.Славне Мар’їнського району правоохоронці затримали бойовика з позивним “Беніхіл” під час здійснення диверсійно-розвідувальних заходів на лінії розмежування. Після того, як чоловіка з доказами, що підтверджують його розвідувальну діяльність, доставили у відділення поліції, він став активно співпрацювати з правоохоронцями та розповів усе про свою роботу у псевдореспубліці.

Відтепер з осіб, позбавлених батьківських прав, обов’язково стягуватимуть аліменти.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що домовилася з російською колегою про повернення з Криму 18 ув’язнених українців.

Суд остаточно повернув Міноборони садибу Сікорського на Ярославовому валу. Там буде Музей авіації.

Міністр оборони України Степан Полторак притягнув до дисциплінарної відповідальності 10 керівників за неналежну організацію навчального збору у селищі Гончарівське. 9 червня на полігоні в смт Гончарівське Чернігівської області в результаті вибуху загинули двоє військовослужбовців, ще один отримав поранення.

Народний депутат від БПП Володимир Ар’єв каже, що направив Генеральній прокуратурі матеріали щодо схеми виводу грошей за кордон оточенням екс-президента Віктора Януковича.

Національна поліція України затримала в одному з елітних ресторанів в Київській області “злодія в законі” на прізвисько “Гуга”, якого розшукують правоохоронці Угорщини за підробку документів.

Херсонський міський суд за матеріалами Служби безпеки України засудив до п’яти років позбавлення волі інформатора терористичної організації “ДНР”.

Співробітники СБ України спільно з фіскальною службою вилучили на пункті пропуску “Зайцеве” гроші та ювелірні вироби, які водій приховано планував ввезти до т.зв. “ДНР”. Під час огляду автомобіля правоохоронці виявили у салоні 44,5 тисячі доларів США, понад 120 тисяч гривень, 56 тисяч російських рублів, майже дві з половиною тисячі євро та велику кількість золотих і срібних ювелірних прикрас. Загальна вартість вилученого становить майже півтора мільйони гривень.

Служба безпеки України спільно з поліцією перекрила канал постачання до Дніпропетровської області прекурсорів для виготовлення метамфетаміну.

Схованку з військовими засобами ураження виявили у Кіровограді співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією. Правоохоронці вилучили зі схрону два гранатомети РПГ-18, дві протипіхотні міни МОН-50 та ОЗМ-72, 36 пострілів ВОГ-17 до автоматичного гранатомета, 16 гранат Ф-1 та РГД-5 із запалами та велику кількість набоїв різного калібру. За попередніми даними, зброя до обласного центру була незаконно завезена з району проведення антитерористичної операції.

СЕРЕДА, 22 ЧЕРВНЯ

Служба безпеки України викрила начальника штабу російського представництва у Спільному центрі з контролю і координації питань припинення вогню (СЦКК) полковника Володимира Чебана в діях, що суперечать Мінським угодам, і вислала його з країни із забороною в’їзду на 5 років.

Плантацію маку площею 120 гектарів виявлено в Куп’янському районі Харківської області.

Увечері масштабна пожежа спалахнула на стихійному звалищі в районі міського кладовища в Миколаєві.

Військова прокуратура Центрального регіону проводить перевірку інформації ЗМІ щодо неякісного лікування та умов перебування військовослужбовців АТО в Головному військовому клінічному госпіталі.

Керівник Державного управління справами Сергій Борзов, який очолює це управління з літа 2015 року, з родиною отримали від ДУС квартиру на 190 кв.м. Задарма. Вказується, що родина Борзова доволі заможна, проте як ідеться у сюжеті, “забезпеченість родини не завадила керівнику ДУС отримати від свого ж відомства чималу квартиру”. Сам Борзов пояснив це необхідністю перевезти до Києва своїх батьків.

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський звинувачує керівника Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення у саботажі і обіцяє йому жорстку розмова з генпрокурором. Я з великим жалем хочу сказати, що телевежу на Карачуні до кінця серпня не поставлять.

У Москві спецслужби РФ намагалися завербувати одного з працівників шифрувального підрозділу українського посольства. Співробітники Служби безпеки України забезпечили повернення до нашої держави дипломата, якого намагалася завербувати ФСБ.

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили на хабарництві головного державного інспектора відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління держпраці у Сумській області.

В Одесі Служба безпеки України спільно з прокуратурою затримала членів злочинного угруповання, які торгували зброєю та боєприпасами. Оперативники спецслужби задокументували протиправні дії трьох зловмисників, які продавали пістолети Макарова, бойові набої та гранати РГО. Також ділки торгували канабісом, який вирощували у спеціально обладнаному приміщенні.

СБУ вилучила у скупників бурштину 340 кг «сонячного каміння». Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою викрила протиправну діяльність мешканців Житомирщини, які скуповували незаконно видобутий бурштин у копачів Олевського та інших районів області.

ЧЕТВЕР, 23 ЧЕРВНЯ

Печерський районний суд зобов’язав Генеральну прокуратуру зареєструвати заяву колишнього голови СБУ Валентина Наливайченка від 16 травня 2016 року про можливу причетність Ігоря Кононенко до відмивання грошей через офшори.

Генеральна прокуратура викликала на допит ставлеників російської влади в Криму, зокрема так званого “прокурора” Наталю Поклонську та голову окупаційного уряду Сергія Аксьонова. На допит також викликають так званого “міністра внутрішніх справ” Криму Сергія Абісова, екс-начальника управління СБУ в Севастополі Петра Зиму, “голову Верховної Ради” Криму Володимира Константинова. Повістки також стосуються так званих “начальника прикордонників” Криму Віктора Мельниченка, “екс-віце-прем’єра” Криму Рустама Темиргалієва, колишнього самопроголошеного “губернатора Севастополя” Олексія Чалого і “начальника управління МНС” Криму Сергія Шахова.

Більш ніж третина тих, хто від початку року пішов в армію за контрактом, – жінки.

Головна військова прокуратура повідомила про підозру ватажку незаконного збройного формування “Сомалі” терористичної організації “ДНР” Михайлу Толстих на прізвисько “Гіві”.

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили оперуповноваженого одного з відділень Головного управління Нацполіції в Запорізькій області, який обклав “даниною” місцевих крадіїв. Співробітники спецслужби затримали оперуповноваженого поблизу відділення під час отримання п’ятнадцяти тисяч гривень “данини”.

На Рівненщині правоохоронці у північних районах області вчора, 22 червня, не допустили масового незаконного видобутку бурштину у Дубровицькому районі та поблизу сіл Єльне і Старе Село Рокитнівського району, вилучивши 4 мотопомпи та 3 автомобілі.

Слідом за Олегом Ляшко лідер опозиційної партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко просить Окружний адмінсуд Києва визнати незаконним й скасувати рішення про підвищення тарифів на теплову енергію та центральне опалення з 1 липня. Також вона просить скасувати рішення Кабінету Міністрів про затвердження граничної ціни продажу газу для потреб теплокомуненерго на рівні 6 879 гривень/тисяча кубічних метрів.

Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою та внутрішньою безпекою поліції викрили старшого інспектора Попільнянського відділення поліції, який здирав гроші від місцевих жителів і підприємців за неперешкоджання незаконному вирубуванню лісу. За попередньою інформацією, щомісячний дохід здирника становив близько 50 тисяч гривень.

Співробітники Служби безпеки України спільно з Національною поліцією затримали перевізника, який переправляв до Харкова арсенал зброї та боєприпасів. Під час огляду позашляховика співробітники спецслужби виявили дві гранати “РГД-5” із запалами, понад вісімсот набоїв різного калібру, в тому числі бронебійно-запалювальні, магазини до автомата Калашникова, елементи глушників капсулі, порох, холодну зброю та прилади для плавлення куль.

Співробітники Управління СБУ в Івано-Франківській області затримали у Львові організаторів каналу нелегальної міграції до країн Західної Європи, іноземних громадян. Двоє мешканців Львівщини впродовж 2014-2016 років переправили до Євросоюзу щонайменше 15 нелегальних мігрантів з Російської Федерації та країн Центральної Азії. Працювали зловмисники під прикриттям туристичної фірми. Зловмисників затримали в офісі турфірми під час одержання ними 125 тисяч гривень від іноземця за виготовлені для нього підроблені загальнодержавний та закордонний паспорти.

П’ЯТНИЦЯ, 24 ЧЕРВНЯ

Начальник департаменту патрульної поліції України Євген Жуков опублікував на своїй сторінці в Facebook відео, як патрульний поліцейський б’є затриманого в наручниках. «Про це ніхто мовчати не буде і приховувати цього теж. Патрульний бив затриманого в наручниках… За всіма ознаками чоловік перебував у стані алкогольного і наркотичного сп’яніння за кермом транспортного засобу, чинив опір при затриманні, насилу дістали з машини, був не в адекваті, але це нічого не міняє!»

Губернатор Москаль заявив, що Балога побив гендиректора своєї ж телекомпанії “М-студія” Володимира Шубця.

Експертиза встановила, що низка куль, вилучених з тіл поранених на Інститутській майданівців, були випущені зі зброї спецроти київського “Беркута”.

СБУ ліквідувала і Києві злочинне угруповання, що займалося підробкою паспортів та інших документів, що дають право на безперешкодний перетин державного кордону.

Служба безпеки України спільно з поліцією у районі проведення антитерористичної операції затримала трьох бойовиків терористичної організації “ДНР”.

Слідчі Генпрокуратури затримали чотирьох екс-“беркутівців”, підозрюваних в розгоні на Майдані і вбивствах.

Низка учасників злочинної організації олігарха-втікача Сергія Курченка погодилися на співпрацю зі слідством і надали відповідні фінансові документи угруповання. Документи майже два роки зберігалися в одному з гаражів у Харкові. Поплічники Курченка надали зізнавальні свідчення і погодилися на співпрацю зі слідством після арешту низки ключових осіб у цій справі.

На Рівненщині нардеп від “Опозиційного блоку” мільярдер Вадим Новинський напав на митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського УПЦ (МП) Олександра Драбинка. Як відомо Олександр Драбинко в УПЦ (МП) є прихильником автономії церкви від РПЦ.

Львівський апеляційний суд своїм рішенням звільнив з-під варти Андрія Слюсарчука, відомого як “Доктор Пі”. У лютому 2016 року суд ухвалив рішення скоротити термін перебування Слюсарчука за ґратами, у зв’язку набуття чинності так званого “закону Савченко”, згідно з яким один день перебування у СІЗО зараховується як два. Згідно з цим рішенням суду, Андрій Слюсарчук мав вийти на волю в червні 2016 року. Але Вищий спеціалізований суд України скасував вирок апеляційного суду, і справу скандального лікаря передали на новий судовий розгляд.

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід Борису Круку, якій підозрюється у розкраданні спільно з колишнім генеральним прокурором Віктором Пшонкою понад 69 млн грн, призначених для ремонту будівель Генпрокуратури України.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомив про допит у справі про “чорну бухгалтерію” Партії регіонів екс-міністра юстиції Олени Лукаш.

Співробітники СБ України спільно з прокуратурою за сприяння внутрішньої безпеки поліції викрили на хабарництві двох офіцерів Волноваського відділу поліції. Слідчий та старший інспектор вимагали гроші від місцевого мешканця за непритягнення до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю та зберігання наркотиків.

Співробітники служби безпеки України попередили на Закарпатті на митному пункті пропуску “Тиса” контрабанду великої партії цигарок. За документами фура перевозила “лісоматеріали соснові”. Під час огляду автомобіля співробітники спецслужби виявили приховані понад 1400 ящиків цигарок різних марок з українськими акцизними марками, оригінальність яких з’ясовується. Орієнтовна вартість вилучених цигарок становить шістсот п’ятдесят тисяч доларів США.

На Чернігівщині поліцейського-здирника засуджено до трьох років позбавлення волі.

СУБОТА, 25 ЧЕРВНЯ

Лісгоспи з усієї України під виглядом дров намагаються вивезти в Євросоюз ділову деревину. ро контрабанду лісу йдеться в телеграмі, яку голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль направив прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, голові ДФС Роману Насірову. На сьогодні в області накопичилися загалом 182 залізничні вагони з “паливною деревиною”, завантажені в інших областях України й готові до експорту в країни Євросоюзу.

Дарницький районний суд Києва засудив Ярослава Полушкіна до 13 років позбавлення волі за вбивство фотокореспондента газети “2000” Віталія Розвадовського. Розвадовський був убитий пізно ввечері 28 листопада 2011 року біля під’їзду будинку по Харківському шосе, 168г в Києві.

В аеропорту Харкова прикордонники затримали двох громадян Таджикистану, які причетні до діяльності терористичної організації “Ісламська Держава” та розшукувалися Інтерполом. Затримані пояснили, що планували влаштувати ісламську революцію в Таджикистані. Вони пройшли військову підготовку у таборах “IДIЛу”, після чого брали участь у бойових діях на території Сирії.

Генеральна прокуратура України передала справу екс-заступника генпрокурора Віталія Каська в Національну поліцію.

На Донеччині співробітники податкової міліції запобігли незаконному відшкодуванню ПДВ на суму понад 20 мільйонів гривень підприємству, підконтрольним російській фінансово-промисловій групі.

Незаконний посів марихуани на площі близько 0,5 га знищила в районі проведення антитерористичної операції Служба безпеки України. Наркоплантація, що налічувала більше п’яти тисяч кущів, розташовувалася поблизу села Артемівка Костянтинівського району Донеччини. Відкрито справи проти місцевих мешканців що збували наркотик військовослужбовцям ЗСУ.

НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ

Частина осіб зі списків так званої “чорної бухгалтерії” “Партії регіонів” вже встановлена, з ними на сьогоднішній день проводяться допити. Про це повідомив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник в ефірі одного з телеканалів.

Схованку з значною кількістю засобів ураження викрила Служба безпеки України в районі проведення антитерористичної операції. Правоохоронці вилучили зі схрону 18 гранатометів РПГ-22, 50 гранат РГД-5 та 33 гранати Ф-1 із запалами, протипіхотну міну МОН-90, дві ручні кумулятивні гранати РКГ-3ЕМ, майже вісім з половиною тисяч набоїв різного калібру, у тому числі бронебійні, трасуючі, для снайперської стрільби та стрільби з глушником.

Наче – все. Що забув – пишіть. І до зустрічі за тиждень під тегом тижденьарештів_2016.

Автор