Мала академія наук України стане Центром ЮНЕСКО 2-ї категорії

Мала академія наук України стане Центром ЮНЕСКО 2-ї категорії. Це рішення було ухвалене сьогодні, 13 жовтня 2017 року, під час засідання Виконавчої Ради ООН з питань освіти, науки і культури в Парижі.

Таким чином МАН буде структурою, що під егідою ЮНЕСКО допоможе розвивати наукову освіту в Східноєвропейському регіоні та інших країнах світу. Таку категорію надають організаціям, що становлять інтерес для ЮНЕСКО в силу своєї культурної цінності, досвіду та системи роботи, якості і глибини наукових досліджень.

Як повідомив керівник науково-освітніх програм ЮНЕСКО Жан-Поль Абьяга, рішення було підтримане одностайно.

В Україні Центр з таким високим статусом на базі молодіжної науково-освітньої установи створять вперше.

«Сьогоднішнє рішення – це дуже важливий крок для України, це визнання унікального досвіду МАН як інструменту залучення учнів, молоді до наукової освіти. Як свідчить практика, цей досвід є цікавим для багатьох країн, і зараз ми отримали більше можливостей ділитися ним зі світом. І звісно відтепер ми зможемо залучити ще більше ресурсів до розвитку наукової освіти в Україні», – відзначив член офіційної делегації України, перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець.

За словами Президента МАН Станіслава Довгого, новий статус також дозволить Академії покращити якість роботи з творчими дітьми, більше обмінюватися досвідом та впровадити нові стандарти у науковій освіті. Серед головних переваг – фінансування ЮНЕСКО окремих проектів Академії, посилення захисту з боку держави, розширення контактів між науковими центрами під егідою ЮНЕСКО.

Значну підтримку в процесі співпраці з ЮНЕСКО Академії надав її стратегічний партнер – міжнародна комунікаційна платформа Європейська академія наук EUROJAS.

«Створення Центру ЮНЕСКО на базі МАН – це підсумок 15 років плідної роботи організації, 5 років безперервного діалогу та співпраці з ЮНЕСКО, десятків проектів, тисяч підготовлених педагогів, сотень тисяч успішних дітей. А тепер уже з 2018 року – нові виклики та обов’язки перед Україною і світом, вже під егідою ЮНЕСКО», – розповів член офіційної делегації України, директор EuroJAS Євген Кудрявець.

Зокрема, 5 років тому МАН вперше організувала тиждень молодих винахідників у Франції. Це викликало велику зацікавленість багатьох французьких і міжнародних інституцій, зокрема представників ЮНЕСКО. В подальшому МАН брала активну участь у низці проектів ЮНЕСКО.

Торік Академія отримала пропозицію від Генеральної дирекції ЮНЕСКО створити Центр ЮНЕСКО 2 категорії на базі МАН. Близько року відповідні підрозділи ЮНЕСКО вивчали діяльність Академії, у тому числі було кілька інспекційних поїздок представників організації в Україну для вивчення інституційної спроможності МАН. За результатами інспекції представники ЮНЕСКО підготували позитивні висновки, які були представлені в доповіді на 201-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що проходила у квітні-травні 2017 року.

4 липня Кабінет Міністрів України схвалив проект Угоди між Урядом України та Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури про створення на базі Малої академії наук України центру 2 категорії ЮНЕСКО та уповноважив Міністра освіти і науки її підписати.

Процедура підписання Угоди відбудеться у грудні 2017 – січні 2018 р. після завершення 39-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка затвердить рішення 202-ї сесії Виконавчої Ради.

Джерело