У кіберпросторі Україна має протидіяти не лише глобальним загрозам, але й конкретним небезпекам зі сторони Росії

9-10 жовтня 2017 року заступник Міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін взяв участь у 3-му європейському форумі з кібербезпеки CYBERSEC’17 у Кракові, Польща.

На панелі, присвяченій кібербезпеці держави, заступник Міністра презентував українсько-польський досвід співпраці в інформаційному та кіберпросторі.

Дмитро Золотухін зазначив: «Забезпечення кібербезпеки є важливим аспектом реалізації інформаційної політики держави та захисту національних інтересів. В українських реаліях це вимагає протидії не лише таким глобальним кіберзагрозам, як віруси-вимагачі чи хакінг сайтів державних установ, але й конкретним небезпекам зі сторони Росії: кіберпропаганді, втручанню у виборчі процеси тощо. Для захисту від цих небезпек і належної відповіді на них надзвичайно важливо виступати спільно з європейськими партнерами, зокрема Польщею».

Міністр національної оборони Польщі Антоні Мацеревич у своїй доповіді також згадав російську загрозу серед найгучніших проблем кіберпростору. До них Міністр зарахував безпекову доктрину Путіна; цілі «фабрики тролів» і ботів; вірус «Petya», що завдав удару по Україні; програмне забезпечення компанії Kaspersky Lab, заснованої «випускником школи КДБ»; зупинку Інтернет-сторінок урядових структур; російську загрозу виборчим процесам, у тому числі в Каталонії; маніпуляції громадською думкою. «Зламуючи веб-сайти та інфікуючи їх фальшивими новинами, можна маніпулювати цілими суспільствами», – зауважив Антоні Мацеревич.

Представник генерального секретаря НАТО у справах нових викликів безпеці Сорін Дукару зазначив, що найважливішою є співпраця: «У кіберпросторі ніхто не може бути наодинці. Жоден із нас не буде настільки підготовленим і сильним, щоб відповісти на кібератаку, як усі держави, що працюють разом».

Зазначимо, форум CYBERSEC – одна з п’яти найважливіших подій в Європі, де експерти з усього світу обговорюють способи боротьби з кіберзагрозами. Цього року участь взяли приблизно 130 спеціалістів, що обговорювали великий спектр питань, пов’язаних із забезпеченням кібербезпеки.

Джерело

 

Автор