Фестиваль «Історія.UA»: українська історія без брому та нафталіну (фото, відео)

«Про історію можна говорити різними способами. У фестивальній програмі ми продемонструємо, як це робиться у різних форматах, з орієнтацією на різну вікову аудиторію , – сказав під час прес-конференції в Укрінформі Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Нагадуємо, Український інститут національної пам’яті започатковує Фестиваль «Історія.UA», який триватиме 13 та 14 жовтня. Партнером заходу є Державне агентство України з питань кіно. День перший присвячено 100-річчю Української революції 1917-1921 років. День другий – 75-літтю створення Української повстанської армії.

«Про історію можна говорити різними способами. У фестивальній програмі ми продемонструємо, як це робиться у різних форматах, з орієнтацією на різну вікову аудиторію. У нас заплановані презентації дванадцяти книжок, серед яких наукові, популярні, художні, збірки документальних свідчень. У програмі є кіномарафон – дев’ять художніх та документальних фільмів. Спробуємо показати, як можна зацікавити історією через музику. Уже заявлено 50 учасників, серед який Юрій Журавель, Андрій Кокотюха, Віталій Гайдукевич, Кирило Галушко, Ілона Довгань, Наталка Соколенко, Іван Патриляк», – сказав під час прес-конференції в Укрінформі Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Голова Інституту також наголосив на заходах, які варто відвідати під час фестивалю: «13 жовтня о 13 годині під час офіційного відкриття фестивалю ми презентуємо дитячу настільну гру «Українська революція 1917-1921 років». А 14 жовтня о 13:00 біля Національного музею історії України відкриємо вуличну виставку «УПА – відповідь нескореного народу. Антирадянський фронт». Одразу після відкриття відбудеться спецпогашення конверта з оригінальною маркою до 75-річчя створення Української повстанської армії.

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко зазначив: «Кінематограф має надзвичайно потужний вплив на формування національної ідентичності та національної пам’яті і здатен суттєво впливати на майбутнє нації. Сьогодні українське кіно надзвичайно бурхливо розвивається і підтримка історичних фільмів є одним із наших пріоритетів. Приміром, цього року в День Незалежності відбулась прем’єра – з подальшим успіхом у прокаті – історичної екшн-драми «Червоний», присвяченої реальним подіям про боротьбу української нації за свою державність. Зараз знімаються стрічки про Українську революцію – Перші визвольні змагання, про боротьбу українських націоналістів у 30-ті роки, чимало фільмів буде і на тему ОУН-УПА».

Кіномарафон фестивалю «Історія.UA.» розпочнеться показом фільму Вадима Іллєнка «Останній бункер» про діяльність Української повстанської армії. «Ця стрічка стала висловлюванням, яке не отримало належного доступу до глядача і сьогодні ми повертаємо цей фільм загалу», – зауважив Пилип Іллєнко.

«Вибух інтересу до історії – це не просто так, це процес, який супроводжує чергову спробу України стати незалежною державою. Впродовж століть нашу історію нам диктували колонізатори, тому визначні події і рухи, які відбувалися в Україні, просто замовчувалися чи перекручувалися, – наголосив український музикант, засновник та лідер Козак-Рок гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола – Ми мусимо, натомість, історію подати цікаво і в школі, і музиці, і в кіно, сформувати пласт справжньої української історії. Як артист, активно беру у цьому участь. Тому від себе особисто і від гурту «Гайдамаки» підтримую фестиваль та діяльність Українського інституту національної пам’яті».

Директор видавництва «Смолоскип» Ростислав Семків розповів про особливості історичного просвітництва та останні тенденції у сучасному книговиданні:

«На наших очах у книговиданні набуває поширення новий, і суголосний цьому фестивалю, тренд. Раніше ми, як книговидавці, мали два сектори історичної літератури: історичні монографії та історичну художню прозу, якої було не так багато. Зараз з’являється помітно більше монографій, значно більше художніх творів, зокрема і тих, що підходять для екранізації. Але з’являється ще й нова важлива ніша – документальний нон-фікшн – матеріали подій 1920-х років, свідчення учасників антирадянського та дисидентського спротиву 1950-х, 1960-х років. Ми бачимо зацікавлення усною історією, мемуаристикою. Такі книжкові форуми як «Львівський форум видавців» чи «Арсенал» свідчать, що цей попит зростає», – підкреслив Ростислав Семків.

Інформаційні партнери: Укрінформ, Еспресо, Історична правда, Gazeta.ua, Радіо Промінь.

Партнери фестивалю: Державне агентство України з питань кіно, Центр досліджень визвольного руху, Громадський просвітницький проект «LIKБЕЗ. Історичний фронт», Експертний корпус.

Джерело