Держкомтелерадіо не дозволив ввозити в Україну книгу ідеолога “руського міра”, який закликав до війни з Україною

Держкомтелерадіо відмовив ТОВ «Дресс Шоу» у видачі дозволу на ввезення в Україну з території країни-агресора Росії книги Всеволода Чапліна «Православие. Честный розговор» (ТОВ «Видавництво «АСТ», м. Москва). Наказ про відмову видано на підставі рішення експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Автор видання – одіозний протоієрей російської православної церкви, відомий своїми екстремістськими поглядами. Зокрема, він закликав владу РФ до війни з Україною: «І не треба нічого боятися. Якщо війна – значить, війна. Якщо війна з Заходом – значить, війна із Заходом. Якщо ядерна війна із Заходом – значить, ядерна війна із Заходом. Є речі важливіші за мир.» Військові дії РФ проти опозиції Сирії він назвав «священною боротьбою», а після вбивства екс-депутата Дениса Вороненкова публічно заявив, що російські спецслужби повинні систематично знищувати за кордоном всіх росіян, які не підтримують політику Кремля. Чапліна також вважають символом імперіалістичних устремлінь сучасної РПЦ.

Зрозуміло, чому «книжкова новинка» від протоієрея Чапліна «Православие. Честный розговор» привернула особливу увагу експертів.

«Це видання нечесне, суцільно політтехнологічне, коли під православною лексикою і стилістикою криється відбілювання Сталіна ( «Сталин – бич Божий…») та нинішнього неосталінізму, – вважає член експертної ради, кандидат філологічних наук Віталій Довгич. – Книга зумисне вибудувана нібито хаотично: чаплінська мемуарістика, щоденникові нотатки, навіть анекдот з Полтавщини, згадки Біблії, Ісуса Христа, Леннона, Галича і навіть Шевчука з Макаревичем… Насправді це розраховано на сприйняття та прийняття імперської ідеології Кремля і РПЦ українською молоддю.»

«У книзі мають місце некоректні висловлювання щодо віруючих інших конфесій, що є неприйнятним, трапляються відверто маніпулятивні міркування. Це все разом може розпалювати релігійну ворожнечу в суспільстві,» – додає член експертної ради, доцент Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка Алла Кобинець.

Члени експертної ради визнали невідповідність змісту видання критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. Це, зокрема, наявність в книзі пропаганди імперських геополітичних доктрин держави-агресора, панівної релігійної конфесії, що має слугувати ідейним підгрунтям повернення України у сферу домінування держави-агресора.

– Експертна рада ухвалила законне і справедливее рішення, яким не дозволяється поширювати на території України так званих «праць» одного із ідеологів російського фашизму Чапліна, – зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. – Цей діяч ще відповість перед Богом і Україною за життя українців, яких підбурювані ним московські терористи убивали і вбивають на Донбасі. Держкомтелерадіо поділяє думку експертів та підтримує їхнє рішення.

Нагадаємо, в травні набула чинності постанова Кабінету Міністрів України  від 05.04.2017 № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України». Відтепер розповсюджувачі видавничої продукції з Росії та тимчасово окупованих територій України мають отримувати дозвіл від Держкомтелерадіо на ввезення видавничої продукції. Рішення про відмову у видачі дозволу приймає експертна рада Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Починаючи з травня 2017, станом на 11 жовтня Держкомтелерадіо надав суб’єктам господарювання 5 124 дозволи. На підставі негативного висновку експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю поданих видань критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 16 відмов.

Джерело