Про референдуми

Напишу свої думки про побачені мною два референдуми: у Великій Британії і Нідерландах.

Інформаційне поле ЄС не захищене від зовнішнього впливу, там ситуація не краща, ніж у нас. Те, що я називаю “стандартамиВВС” – коли під свободою слова у країнах розкручуються популісти, які пропонують прості рішення складних проблем. Через скупку ЗМІ/журналістів перетворюють людей на ідіотів, пропонують їм місцевих спікерів-клоунів, далі реалізують власні цілі як через референдуми, так і через місцеві вибори.

Демократія має два слабких місця – свобода слова і вибори. Через свободу слова впливаєш на вибори, через вплив на виборах приводиш до керівництва країною своїх людей, через своїх людей приймаєш рішення, які вигідні для тебе. І все легально, все законно. Якщо країна не ставить хоч якихось запобіжників тут, які би не дозволяли зовнішнім силам прямо і вагомо впливати – її чекатиме окупація через втрачене інформаційне поле. Окупація без жодного пострілу, без жодного ворожого солдата. Запобіжники – не значить – повністю перекриття. При повністю перекритих свободі слова і виборах у результаті вийде чергова Росія і буде біда. Тут потрібне мудре рішення, бо так, як є сьогодні – також дорога до розвалу.

Гадаю, тепер нам слід очікувати аналогічні референдуми в інших країнах ЄС, і часто з результатами, які потрібні популістам, і подібне триватиме доти, допоки там не перекриють можливість через лобізм у ЗМІ настільки вагомо впливати на внутрішні голосування. Якщо встигнуть. Не встигнуть – популісти розвалять ЄС, а на розвалений ЄС набагато легше впливати, у тому числі щодо санкцій. Кому це вигідно і хто саме в інформаційних справах найбільший спец, гадаю, ви добре знаєте. Все написане – моє власне бачення ситуації, на істину не претендую, нікому не нав’язую.

Автор