«Укравтодор» і китайська компанія «XCC Group» підписали контракти на виконання дорожніх робіт в Україні (фото)

Державне агентство автомобільних доріг України «Укравтодор» та китайська компанія  «Xinjiang Communications Construction Group» підписали 2 контракти на загальну суму 95,8 млн доларів США на виконання дорожніх робіт в Україні.

«Надзвичайно важливі два моменти: це перший досвід китайської компанії в Україні і це, фактично, відновлення співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями у дорожній сфері», – наголосив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, в присутності якого відбулась церемонія підписання.

Один контракт передбачає виконання ремонтних робіт з покращення безпеки руху на автомобільній дорозі М-12 Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка (через м. Вінницю), км 291+240 – км 332+052 (сума контракту – 38,5 дол. США), другий контракт передбачає реконструкцію і капітальних ремонт автомобільної дороги М-03 Київ – Харків – Довжанський (км 210+000 – км 333+250 (окремими ділянками), сума контракту – 57,3 млн доларів США).

«Україна має успішний досвід співпраці з китайськими компаніями на прикладі проведення днопоглиблювальних робіт в порту «Южний». Нам надзвичайно важливо, щоб  досвід в автодорожній сфері був теж успішним. Ми запускаємо конкуренцію в автодорожній галузі. Я сподіваюсь, що до працюючих  в Україні українських, турецьких, китайських компаній долучиться ще більша кількість партнерів і з ЄС, і з сусідніх держав», – заявив очільник Міністерства.

Володимир Омелян також підкреслив, що після децентралізації Укравтодору, Державне агентство з наступного року відповідатиме за 50 тис км доріг міжнародного і національного значення: «На їх ремонт і утримання передбачено близько 25 млрд гривень. Майже 11 млрд гривень піде на ремонт і утримання автошляхів місцевого значення. Тут надважливо, щоб ми зберегли митний експеримент, адже це ті надходження, які виправдали себе в попередньому році і в цьому. Окрема програма – безпека автошляхів. На наступний рік ми запланували 1,5 млрд на забезпечення безпеки доріг – 5% Дорожнього фонду. Наше бачення – це до 2020 року скоротити смертність на дорогах вдвічі, але будем намагатися, щоб вона була взагалі нульова, як це є в більшості країн Європи».

«Ми провели переговори зі Світовим банком щодо можливості будівництва автобану Львів – Будапешт через КПП «Дийда». Це угорський автобан Т-0,3 який поєднається з автобаном в Україні М-06. Ми будемо мати фактично транс’європейську магістраль, яка дасть необхідний трафік. Ми розпочинаємо pre-feasibility study, перед ТЕО, який дасть обґрунтування, який саме напрям краще і що буде зроблено для того, щоб дорога Львів – Мукачево була першої категорії. Це буде основною артерією для українських товарів в ЄС, але крім того, забезпечить стале сполучення Закарпаття з іншими регіонами України», – пояснив Міністр інфраструктури України, – «Наразі дорога М-06 з Мукачева до Львова проходить через складний гірський рельєф, а отже, проїзд по ній займає близько 3,5 годин. Новий автобан скоротить час в дорозі до 2 годин. Ми пропонуємо найоптимальніший маршрут з пропозицією найдешевшого, але найякіснішого будівництва і проходу нового автошляху головного коридору між Україною і Угорщиною».

За словами Володимира Омеляна, у перспективі новий автобан Львів – Мукачево буде поєднуватися із словацьким автобаном R-2, що забезпечить його зв’язок із системою швидкісних доріг Словаччини, Чехії, Німеччини.

Джерело