Глава МЗС Угорщини хоче перегляду угоди про асоціацію між Україною та ЄС – МЗС України здивовано

МЗС України із здивуванням сприйняло заяву Міністра закордонних справ Угорщини П.Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Україна завжди сприймала Угорщину як важливого партнера, з яким вирішувала всі питання шляхом діалогу. Це стосується і ситуації щодо нового Закону України «Про освіту».

Угорщина має право порушувати будь-яке питання в рамках ЄС. Але рішення стосовно України не можуть прийматися без України, яка платить надзвичайно високу ціну за своє місце в Європі.

Хотіли б нагадати, що європейське майбутнє було і залишається спільною метою всіх українських громадян, в тому числі угорської національності. Саме під прапорами об’єднаної Європи відбулася Революція Гідності. Саме за європейське майбутнє Україна страждає від російської агресії.

Ми неодноразово наголошували на своїй відкритості до предметних переговорів. Попри пропозицію української сторони щодо спільного відвідання Закарпаття главами МЗС двох країн, угорською стороною було ухвалено рішення здійснити такий візит в односторонньому порядку.

Проте, Міністр закордонних справ України П.Клімкін готовий відвідати Будапешт 12 жовтня, а Міністр освіти і науки України Л.Гриневич підтвердила готовність зустрітися з Міністром людських ресурсів Угорщини З.Балогом у Києві 19 жовтня.

Ми готові до діалогу на міждержавному рівні, на рівні громад та у рамках міжнародних організацій. Ми чекаємо представників угорського парламенту як в Києві, так і в Закарпатті. Але дискусія має вестися на основі аргументів.

Ми також запрошуємо наших європейських друзів і партнерів відвідати Закарпаття та поспілкуватися безпосередньо з жителями регіону для розуміння ситуації на місці.

Джерело

 

Додатково

“Мовні статті прийнятого закону неможливо реалізувати на Закарпатті в школах із викладанням мовою національних меншин”, – голова обласної державної адміністрації Геннадій Москаль.