Сенатори Чехії вважають європейську перспективу України очевидною річчю (фото)

Сенатори Чехії вважають європейську перспективу України очевидною річчю і підтримують європрагнення України. Про це заявив очільник Комітету зі справ ЄС Сенату Чеської Республіки Вацлав Гампль під час зустрічі Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе з членами Комітету.

Обговорюючи питання двосторонньої співпраці між Україною та Чехією,  Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила надію, що коаліція, яка буде сформована в чеському парламенті після виборів, що відбудуться найближчим часом, продовжить курс на зближення з Україною.  Зокрема, важливим питанням є визнання чехами Голодомору 1932-33 років геноцидом проти українського народу (у 2007 році Палата депутатів Чехії визнала його злочином сталінського режиму).

Сенатори розповіли, що в рамках свого візиту до України відвідали її східну частину, щоб на власні очі побачити реальну картину того, що там відбувається.  Чеські парламентарі засвідчили подальшу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а  також запевнили, що і надалі будуть співпрацювати з Урядом України та громадськими організаціями в питаннях, що стосуються Сходу. «Горді справами, які Чехія робить на Сході України», – заявив очільник Комітету зі справ ЄС (Чехія реалізує проекти гуманітарної допомоги та розвитку на Сході України – прим.).  Говорячи про протидію російській агресії, Віце-прем’єр зазначила, що надзвичайно важливою є протидія російській пропаганді в Європі: “Ми маємо спільні загрози та спільні виклики, повинні виробити спільні відповіді”, – підкреслила вона. Також співрозмовники наголосили на важливості політичного тиску на Російську Федерацію та необхідності продовження санкцій за анексію Криму, окупацію Донбасу та невиконання Мінських домовленостей. Іванна Климпуш-Цинцадзе окремо підняла тему переслідувань та дискримінації кримських татар та всіх, хто підтримує Україну, в Криму.

Сторони також обговорили хід реформування України, зокрема, в світлі  вступу в силу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про пріоритетні напрями перетворень в Україні: «Для нас Угода – це карта реформ. Надзвичайно складних та амбітних реформ. Ви чудово розумієте глибину того, що необхідно зробити, і ми цінуємо ваш досвід та допомогу». В цьому контексті вона підкреслила важливість роботи з Парламентом України та його Комітетом з європейської інтеграції.  Віце-прем’єр-міністр повідомила про наступні задачі Уряду, зокрема, проведення медичної реформи і приватизації, впровадження децентралізації і пенсійної реформи, а в роботі з ЄС – насамперед, імплементація Угоди про асоціацію, а також отримання доступу до єдиного цифрового ринку та спільного повітряного простору.

Фото © Офіс віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Донецька ОДА

Джерело

Додатково: Донеччину з робочим візитом відвідала делегація Сенату Парламенту Чеської Республіки.

Автор