Україна та Туреччина підписали низку угод про співпрацю та поглиблення стратегічного партнерства (фото)

«Наша мета – поглиблення стратегічного партнерства між Україною та Туреччиною», – зазначив Президент.

«Сьогоднішня зустріч відбувається в особливому історичному контексті, коли ми відзначаємо 25-у річницю дипломатичних відносин між Україною та Туреччиною. За цей час ми вийшли на рівень справжнього стратегічного партнерства і це партнерство обумовлено традицією вікової дружби та спільністю багатьох інтересів», – сказав Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Президентом Туреччини.

«Наша мета – поглиблення стратегічного партнерства між Україною та Туреччиною. Наша мета – на основі поваги до міжнародного права забезпечити довіру, стабільність, сталий розвиток та процвітання у цілому регіоні», – зазначив Президент.

Глава Української держави також наголосив, що свідченням стратегічного характеру партнерства між нашими країнами є результати сьогоднішнього засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, яке відбулося в «довірливій та конструктивній атмосфері».

«Засідання Стратегічної ради – це унікальна можливість обговорити всі без виключення питання, які стоять сьогодні на порядку денному відносин між нашими державами і також нагода задати напрямок і тональність взаємодії на найближче майбутнє», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент України також відзначив, що «стратегічне партнерство між Україною та Туреччиною – це не абстракція, воно має потужну практичну складову, яка поступово зміцнюється». «Ми можемо констатувати, що поглиблюється співпраця в оборонній, оборонно-промисловій та авіакосмічній сферах», – сказав Петро Порошенко.

«Наші стосунки з нашим другом і стратегічним партнером Україною з кожним днем розвиваються і поглиблюються», – сказав, в свою чергу, Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та додав, що фундаментом відносин між двома країнами, які склалися протягом останніх 25-ти років, є «дружба, солідарність та співробітництво».

Глави обох держав висловили задоволення підсумками сьогоднішньої роботи, які свідчать про те, що Україна та Туреччина прагнуть і готові до активізації двостороннього діалогу та взаємодії на всіх рівнях у дусі довіри і взаємної поваги.

Джерело

 

«Ми прийняли рішення якомога швидше вивести наш товарообіг на рівень 10 млрд доларів», – розповів Президент Туреччини.

Українська та турецька делегації на чолі з Президентом України Петром Порошенком та Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом ретельно обговорили взаємодію в торговельно-економічній та інвестиційній сферах та конкретні кроки для їх розвитку.

Глава Української держави наголосив, що за шість місяців поточного року товарообіг між країнами зріс майже на 20%. «Значно підвищився рівень турецьких інвестицій в економіку України», – розповів Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів. За його словами, Туреччина увійшла у топ-5 торговельних українських партнерів та топ-10 іноземних інвесторів в Україні.

Крім того, під час переговорів сторони детально обговорили співпрацю в енергетичній сфері. «Наша держава має значний досвід та розвинену науково-практичну базу для сприяння розбудові атомної енергетики Туреччини. Зокрема, це стосується підготовки турецьких фахівців», – зауважив Петро Порошенко.

За його словами, також дуже перспективною виглядає розвиток та належне використання транзитного потенціалу України та Туреччини. «Будуть відкриватися нові маршрути авіа- та паромного сполучення між нашими країнами», – повідомив Глава Української держави.

У свою чергу, Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зазначив, що у 2015 році вони разом з Президентом Петром Порошенко оголосили спільну мету – до 2023 року подвоїти або потроїти товарообіг між Україною та Туреччиною. «Ми прийняли рішення якомога швидше вивести наш товарообіг на рівень 10 млрд доларів», – розповів він, зауваживши, що необхідно багато працювати, щоб досягнути бажаного рівня. Зокрема, Президент Туреччини наголосив, що необхідно максимально швидко фіналізувати угоду про вільну торгівлю.

Президент України також відзначив суттєву активізацію співпраці у гуманітарній сфері, зокрема започаткування вивчення української мови в турецьких університетах, а також зростання міжлюдських контактів, чому особливо сприяє рішення про запровадження режиму взаємних поїздок громадян на основі ID-карток. «Людські та ділові потоки суттєво вже збільшилися. Світова практика показує, що від цього виграють обидві сторони», – зауважив Глава Української держави, додавши, що Україна і Туреччина готові до активізації ефективної співпраці в цій сфері, зокрема на порядку денному стоїть питання укладення угоди про соціальний захист громадян.

Реджеп Таїп Ердоган також повідомив: «Щоб задовільнити великий інтерес в Україні до турецької мови та культури ми відкриваємо Турецький культурний центр». Він подякував українській стороні за підтримку в цьому питанні.

Джерело

 

Україна та Туреччина підписали низку угод про співпрацю.

Президент України Петро Порошенко та Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган за результатами Шостого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою підписали Спільну заяву.

«Сьогоднішні наші домовленості, безумовно, будуть сприяти підвищенню і нарощенню масштабів співпраці», – підкреслив Петро Порошенко на прес-конференції за підсумками Шостого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною.

Глава держави також зазначив, що підписана двостороння угода про захист інвестицій та зміни, які були внесені в угоду про уникнення подвійного оподаткування, нададуть додаткового поштовху двосторонній взаємодії.

Українська та турецька сторони також підписали План дій щодо розвитку двосторонніх відносин між Україною та Туреччиною на 2017-2019 рр.

За підсумками Стратегічної ради був підписаний Меморандум про співробітництво між Дипломатичною академією України при МЗС України та Дипломатичною академією Турецької Республіки. Документ засвідчує готовність двох навчальних закладів до розвитку співпраці в освітній сфері, сприяє обміну науковим досвідом та розвитку навчальних програм між Дипломатичною академією України при МЗС України та Дипломатичною академією Турецької Республіки при МЗС.

Також була підписана Угода між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди про взаємне сприяння та захист інвестицій між Урядом України та Урядом Турецької Республіки. Документ визначає порядок сприяння залученню взаємних інвестиції з Туреччини до України та з України до Туреччини, визначає механізм їх взаємного захисту на територіях обох держав, сприяє справедливому та рівноправному режиму інвестування.

Крім того, підписано Протокол між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доход і майно, Імплементаційний протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки щодо співробітництва в галузі географічної інформації.

Також були підписані контракти між українськими та турецькими компаніями в оборонній сфері.

Джерело

Автор