У Львові відбудеться Круглий стіл за участі польської меншини щодо імплементації мовної статті (фото)

Орієнтовно 26 жовтня у Львові має відбутися круглий стіл за участі представників польської меншини в Україні, Посольства Польщі та МОН України щодо імплементації ст7 закону «Про освіту». Про це домовились Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло.

«Наша пропозиція така. Ми працюватимемо з усіма нашими національними меншинами та всіма посольствами так, що можливість обговорити імплементацію Закону отримають не тільки ті меншини та країни, що вдаються до гучних заяв, а кожна – залежно від умов, у яких перебуває меншина, та її освітніх потреб. Для нас тим більше важливо підтримати тих, хто толерантно і виважено поставився до цієї статті, а також поставились з порозумінням до того факту, що українські діти, які належать до нацменшин, мають володіти державною мовою. І ми вдячні Польщі, що вона належить саме до таких країн. Ми пропонуємо організувати круглий стіл за участі представників польської меншини в Україні, представників Посольства та МОН. Гадаю, це буде корисно для того, щоб усі отримали відповіді на свої запитання та проговорили приблизний план дій», – зазначила Лілія Гриневич.

Зі свого боку Посол Польщі подякував Міністру за пропозицію та підтримав її.

«Дуже вдячний вам за дану пропозицію. Думаю, було б добре зорганізувати такий захід. Це буде приклад того, що між нами є та продовжується співпраця, що ми спільно вирішуємо проблеми на користь для кожної сторони», – відповів Ян Пєкло.

Сторони також обговорили двосторонню співпрацю між країнами сфері вищої освіти. Так, Україна планує створити систему відстеження працевлаштування випускників, яка допомагає прослідкувати траєкторію випускника кожного вишу після отримання ним вищої освіти. Така система вже функціонує а Польщі. Сторони раніше домовилися про співпрацю у цьому проекті, і наразі МОН зацікавлене інтенсифікувати його. Окрім цього, на фінальному етапі перебуває розробка нової Угоди про співробітництво в галузі вищої освіти між Міністерством освіти і науки України та Міністерством науки та вищої освіти Республіки Польща, яку заплановано підписати до кінця року.

Нагадуємо, що 6 жовтня Лілія Гриневич зустрілася з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом, де пояснила основні положення закону «Про освіту». Також 4 жовтня Міністр зустрілася з представниками угорської та румунської меншиниобговоривши подальші кроки для зміни підходів до викладання української мови для дітей, чия рідна мова належать до іншої мовної групи, а також імплементацію нового Закону «Про освіту».

Довідково: Згідно з офіційною статистикою, в Україні навчається близько 400 тисяч дітей національних меншин у 735 навчальних закладах. У 2016/2017 навчальному році функціонувало 2 дошкільні навчальні заклади з вихованням польською мовою. Загалом польською мовою у дитсадках виховуються 137 дітей. Натомість у  загальноосвітніх навчальних закладах польською навчається 1тис 785 учнів, вивчають польську мову як предмет 45тис 964 учні, у тому числі, як другу – 27тис 636 учнів.

У Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій областях функціонують 5 загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням польською мовою, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням польською та українською мовами, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням польською та російською мовами (Івано-Франківськ, 1-4 класи).

Джерело