Завершив роботу ІІ Всеукраїнський форум фахівців у сфері урядових комунікацій #Єдинийголос (фото)

Завершив роботу ІІ Всеукраїнський форум фахівців у сфері урядових комунікацій #Єдинийголос. Форум, організований Департаментом інформації та комунікацій з громадськістю СКМУ, що відбувся у Києві 6-7 жовтня, модератором виступив лідер #Єдиногоголосу, радник Прем’єр-міністра Дмитро Столярчук.

Протягом двох днів #Єдинийголос став мотиваційною надихаючою площадкою для фахівців з урядових комунікацій органів державної влади, включаючи регіональні. На цій площадці своїм досвідом ділилися спікери з Європейського Союзу, Великобританії, НАТО, України з питань побудови комунікаційних кампаній, стратегічних планів, цифрових, антикризових комунікацій, брендингу та медіа, соціальних мереж та ін.

Учасники форуму отримали практичні поради як державним органам говорити простою, зрозумілою мовою, зокрема про реформи, організовувати правильно участь урядовців у ЗМІ, застосовувати інструменти сторітелінгу, як мотивувати себе на більше тощо. Також комунікаційники ознайомилися з успішними кейсами співпраці Уряду та громадських організацій у комунікації реформ, зокрема швейцарсько-українськими проектами з підтримки реформи децентралізації в Україні DESPO та електронної послуги з призначення допомоги по народженню дитини EGAP.

Форум відкрив 6 жовтня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який наголосив на важливості донести до громадян суть кожного урядового рішення, кожної ініціативи, що ухвалюються задля успіху та перетворень у країні. У цьому зв’язку, за його словами, на сьогодні зростає роль і відповідальність комунікаційних платформ та фахівців-комунікаційників. Він підкреслив необхідність забезпечення конструктивного діалогу влади та суспільства за допомогою сучасних комунікацій та закликав спільно будувати сильну Україну. «Давайте, спільно зробимо Україну сильною!» – сказав він.

Спеціальний гість Форуму – керівник Офісу урядових комунікацій Великобританії Алекс Ейкен підкреслив, що побудова надійної урядової комунікації, а відтак і правильної стратегії спілкування між владою та суспільством – завдання, яке вимагає одразу декількох навичок та вмінь, ключовим з яких є уміння та можливість говорити «єдиним голосом».

«Саме тому комунікаційник має бути не тільки майстром написання прес-релізів за стандартною схемою – лід, основна частина, кульмінація та висновок – це ще й психолог, здатний проаналізувати подію, її причини й наслідки в контексті розвитку суспільства та поведінки окремо взятого громадянина», – сказав Алекс Ейкен. Водночас він додав, що наступним важливим кроком є формула побудови успішної інформаційної кампанії, правильний підбір спікерів та меседжів, які будуть надихати, додавати впевненості й заряджати силою.

Голова державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко відзначив важливість урядових комунікацій та інформаційних технологій, зокрема і е-урядування, у впровадженні якісних урядових реформ. «Без урядових комунікацій, як і без інформаційних технологій, – здійснювати якісні й ефективні реформи або не можливо, або дуже важко. Ваша роль, наша роль – дуже важлива і від неї залежить те, що буде змінюватися», – підкреслив він. Крім того, Олександр Риженко закликав урядових комунікаційників доносити громадянам інформацію про електронні послуги, які запускаються на сайтах органів виконавчої влади.

Громадська активістка, артистка Руслана наголосила, що на сьогодні, в умовах інформаційної війни, «комунікації зі світом є набагато важливішими, ніж внутрішні комунікації». За її словами, за кордоном про нашу країну мало інформації, тому #Єдиномуголосу потрібно говорити більше «коротко, якісно і по суті», бо «вкрай важливо, щоб світ розумів, що таке Україна».

Темі брендингу, промоції України присвятили свої виступи Державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко та виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції Максим Лазебник.

Артем Біденко розповів про розробку бренду України як країни можливостей та повідомив, що на сьогодні багато професійних команд працює над розробкою ідей з промотування України. «Це буде промотування для всіх структур Уряду, які комунікують з іноземцями. Це така амбітна мета, яка також знаходиться у сфері роботи урядових комунікацій #Єдиногоголосу: продавати Україну всім разом як класну країну, безпечну країну, цікаву країну».

Координатор кризових комунікацій урядових кампаній з Центру протидії тероризму Алекс Федорчіо поділився досвідом з координації та побудови ефективних комунікацій під час кризи і також відзначив, що «#Єдинийголос – це приклад зміцнення країни».

Довідково: Урядова комунікаційна стратегія “Єдиний голос” стартувала восени 2016 року за ініціативи Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю СКМУ.

Перший Всеукраїнський форум фахівців у сфері урядових комунікацій #Єдинийголос відбувся 23 червня, Другий – 6-7 жовтня 2017 року у Києві.

«Єдиний голос» об’єднав зусилля комунікаційних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади з метою донесення до суспільства змісту і важливості реформ, які впроваджує Уряд. Стратегія реалізується одразу за декількома напрямами: координація діяльності комунікаційних підрозділів міністерств і відомств, проведення спільних інформаційно-комунікаційних кампаній з метою роз’яснення і популяризації урядових реформ, тренінги і навчання з метою підвищення кваліфікації фахівців прес-служб і комунікаційних підрозділів органів виконавчої влади.

Під час форуму з доповідями та практичними порадами виступили:

Голова державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко

Громадська активістка, артистка Руслана

Державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко

Голова Офісу урядових комунікацій Великобританії АлексЕйкен

Координатор кризових комунікацій урядових кампаній з Центру протидії тероризму АлексФедорчіо

Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова

Координатор кризових комунікацій Офісу урядових комунікацій Великої Британії Едвард Лоу

Директор Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данило Білак

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях

Керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні ЮргісВілчінскас

Генеральний директор компанії «1+1 медіа» Олександр Ткаченко

Засновник і власник брендингового агентства FEDORIV Андрій Федорів

Керуючий партнер Creative Quarter Ілля Кенігштейн

Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні ХольгерТауш

Головний продюсер розважальних програм 1+1 Ольга Слісаренко

Народний депутат України, представник Уряду у Верховній Раді України Вадим Денисенко

Спеціальний кореспондент новин 1+1 Марія Васильєва

Головний редактор ТРК «Україна» Юрій Сугак

Виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції Максим Лазебник

Співзасновник та Life-тренер проекту Upgrade Алла Клименко

Експерти з комунікацій та інформації Проекту DESPRO Олена Сас та Дмитро Васильєв

Радник Прем’єр-міністра України Ірина Золотаревич.

Джерело

Автор