Брифінг Голови СБУ щодо злочинів російських військових у збройних конфліктах по всьому світу (відео)

СБУ зібрала докази діяльності російських військових у складі приватних військових компаній (ПВК) як на Донбасі, так і в Сирії.

В так звану ПВК “Вагнера”, яка діє як на Донбасі, так і в Сирії, входить близько 5 тисяч найманців. Особи 1587 з них, в тому числі 40 українців, встановлені Службою безпеки України. Про це заявив під час брифінгу у Києві голова Служби безпеки України Василь Грицак.

За словами Грицака, цю ПВК очолює Дмитро Валерійович Уткін, більш відомий на прізвисько “Вагнер”, його особистий номер, жетон – М0209. Уткін – уродженець м. Азбеста (Свердловська область), у дитинстві жив на Кіровоградщині, покинув Україну у 1987 році.

Тренувальна база цієї ПВК знаходиться у селі Молькино Краснодарського краю РФ.

Вперше СБУ зафіксувала бойовиків ПВК “Вагнера” на Донбасі 29 травня 2014 року. Голова СБУ повідомив, що найманці “групи Вагнера” брали участь у знищенні Іл-76, штурмах Луганського аеропорту та Дебальцеве в 2014 році. Задокументовано їх злочинну діяльність в Україні, більшість переговорів.

Географія застосування цієї “приватної військової компанії “Вагнера” – ОРДЛО, червень 2014 – серпень 2015 р. та Сирія – з 15 серпня 2015 року міста Хомс, Хама, Латакія, Дамаск, Пальміра.

“Цей проект російських спецслужб дозволяє російським політикам впевнено казати на публіку та міжнародній спільноті фрази – “их там нет”, або “мы их туда не посылали”, – додав керівник СБУ, коментуючи діяльність “ПВК “Вагнера”.

“Дані щодо діяльності Вагнера на Донеччині ми регулярно передаємо нашим партнерським службам у Європі і не тільки. Ми хочемо давати цю інформацію, ділитися нею для того, щоб світова спільнота, спецслужби знали імена тих, хто може бути використаний для дестабілізації ситуації в їх країнах”, – додав Василь Грицак.

Джерело

Автор