Фотовиставка «Об’єктивна історія» розкриває нові сторінки історії УПА (фото)

5 жовтня 2017 року в ІА “Укрінформ” відбулася презентація фотовиставки «Об’єктивна історія», присвячена 75-й річниці створення УПА.

Виставка розміщена в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Мета проекту –  відкрити нові сторінки боротьби УПА і АТО за незалежність України. На фото поєднуються два покоління – УПА, що боролося за незалежність України 75 років тому, і те покоління, яке захищає зараз її в АТО.

Радник Міністра інформаційної політики України Дмитро Ткаченко: “Україна вступає в час визначних дат, які пов’язані з ВИЗВОЛЬНИМИ ЗМАГАННЯМИ 1918-1921 ТА Українською повстанською армією. Це час, щоб переосмислити минуле, це час для того, щоб переосмислити нашу історію, це час для того, щоб провести паралелі між боротьбою УПА і тими подіями, які відбуваються на Донбасі”.

За словами Інни Єрмакової, керівниці мистецького проекту “Життя на “нулі”, в історії України навряд чи є більш неодночасна в сприйнятті, більш не висвітлена, більш викривлена пропагандою сторінка, ніж історія УПА. “Це є дуже небезпечним інструментом в маніпуляціях та в пропаганді. Тим більше в сьогоднішніх умовах, коли Україна потерпає від інформаційної, а ще гірше, інформаційно-смислової війни з боку Російської Федерації”, – сказала Єрмакова.

Олександр Білоус, завідувач науково-експозиційного відділу історії рухів Опору Національного музею історії України у Другій світовій війні, кандидат історичних наук зазначив, що тема фотовиставки висвітлює не лише історію української повстанської армії, а й сучасні події, що відбуваються зараз на сході України. ” Ці фотографії, які зроблені одні в 40-х роках ХХ століття, а інші в сьогоденні, показують, що життя триває, люди відчувають емоції, живуть своє життя. Змінився час, але не змінилася ця боротьба”, – сказав Білоус.

Василь Гуменюк, історик, дослідник, упорядник матеріалів Яворівського архіву УПА, автор і співавтор численних видань з тематики досліджень історії УПА: “Коли мова іде про фотографії 40-х років, часу, коли не існувало фотошопу, то можемо сказати, що ці чорно-білі фото є сама історія – правдива та об’єктивна. УПА– це було загальноукраїнське явище. На фото люди, практично, з усіх областей України”.

Юрій Величко: “Коли я ознайомився з архівом фотографій, то зрозумів, що я все це вже десь бачив, а саме – в зоні бойових дій в батальйоні, де я служив. Пари до фотографій знайшлись дуже швидко, тому що фотографії УПА дуже характерні – зроблені талановитими професійними фотографами. Я вважаю за честь, що мої фото знаходяться в експозиції поряд з фотографіями тих часів”.

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Джерело

Автор