Ще про Brexit

1991 р. Україна на референдумі проголосувала за вихід з СССР. Реакція вати: “Бідна Західна вибрала долю для багатого Сходу! Та від них Крим, Донбас та Слобожанщина відділяться – вони хочуть лишитися в Союзі! Дурники захотіли, аби вхід на ринок СССР для них став в рази дорожчим!”

2016 р. Британія проголосувала за вихід з ЄС. Реакція українських демократів: “Бідні райони GB обрали долю для багатих! Та від них Шотландія, Пів-Ірландія та Уельс відділяться – вони хочуть лишитися в ЄС! Дурники захотіли, аби вхід на ринок ЄС для них став в рази дорожчим!”

Правда, схоже? Хлопчика з совка вивезти можна, а от совок з хлопчика…

Чому ніхто не згадав, що Британія протягом останніх 5-6 років не вилазить з рецесії?

Чому ніхто не згадав, що Британія реально здає свої економічні позиції перед Німеччиною?

Чому ніхто не згадав, про погроми в Лондоні, які сталися через недолугу міграційну політику ЄС?

Чому ніхто не згадав, що Британія до цього референдуму криком кричала про необхідність реформування ЄС – але брюссельське вухо було до навчання глухо?

Чому ніхто не згадав, що референдум власне й був реакцією на неповороткість брюссельської бюрократії?

Чому ніхто не згадав, що покоління пенсіонерів, яке проголосувало за eхіt – це покоління Маргарет Тетчер, те саме яке підняло країну з занепаду, перемогло Аргентину на Фолклендах і завалило совок. Те – завдяки якому Тетчер прем’єром була 11 років (нам – не мріяти). А чого зробило нинішнє молоде покоління британців, яке за remain? До халяви присмокталося і розслабилося? Все?

Ми так любимо просторікувати, що якби Захід зараз був як за Рейгана і Тетчер, то Москву би… Так от саме це покоління сказало “нафіг з ЄС”.

Референдум в UK показав, яка скажена кількість проблем існує всередині ЄС і з цього треба зробити висновки. Принаймні – аби розуміти як складно домовлятися з ЄС буває нашій дипломатії і які кульбіти доводиться виконувати, аби досягти потрібних для нас рішень.

А за UK не турбуйтеся. Британія крутила світом в часи, коли українське духовенство і козацька старшина зрадили гетьмана Мазепу і за печеньки простелилися під Москву. Британія переживе і цей складний період.

Автор