Світ 22 червня. Результати дня

Поразка сирійських військ у наступі на Ракку, голод у Нігерії, протест в американському Конгресі, корупція у Бразилії, смертельна блискавка в Індії, спецоперація на Філіппінах, демонтаж пам’ятника у Польщі, південномосульський наступ іракських військ та багато іншого.

Африка:

– У місті Бама в Нігерії понад 200 біженців, які втекли зі своїх домівок через терористів «Боко Харам», померли від голоду за останній місяць.

– В Єгипті каїрський суд виправдав учасників антиурядових протестів, які виступали проти рішення президента про передачу островів Тіран та Санафір Саудівській Аравії.

Америка:

– МВФ опублікував звіт про рівень бідності у США. ЗА їх даними, кожен сьомий громадянин США живе за межею бідності.

– Заступник держсекретаря США Томас Шеннон прибув до Венесуели, де провів зустріч із президентом Ніколасом Мадуро стосовно кризи в країні.

– Демократична партія у Конгресі США влаштувала сидячий протест, вимагаючи від своїх колег ухвалити закон про обмеження вільного продажу зброї в країні. Напередодні, у Сенаті провалили голосування по закону через «збройне лобі».

– Колишній голова Генеральної Асамблеї ООН Джон Еш, який нещодавно опинився у центрі корупційного скандалу за участі представників ООН та дипломатів, помер на 62 році життя від серцевого нападу.

– Верховний суд Бразилії дозволив судити відстороненого голову нижньої палати парламенту Едуардо Кунью за підозрою у корупції та відмиванні коштів.

– У Мексиці поліція розігнала демонстрантів, які перекрили магістраль Інсурхентес. Учасники мітингу протестували проти дій влади у штаті Оахака, де під час розгону антиурядової акції загинули шестеро людей.

Азія:

– Туреччина відмовилася пустити німецьку делегацію на чолі із заступником міністра оборони ФРН на свою авіабазу «Інжирлик», яка використовується силами коаліції для завдавання ударів по «Ісламській державі» в Іраку та Сирії.

– У Північній Кореї пройшли успішні випробування нової балістичної ракети. Південна Корея, Японія та США висловив рішучий протест.

– Малайзія, Індонезія та Філіппіни ухвалили рішення про спільне патрулювання моря Сулу, де почастішали напади піратів. Також планується створення єдиного координаційного механізму та системи обміну розвідувальною інформацією.

– В Японії розпочалися вибори до верхньої палати парламенту. За попередніми даними, перемагає керівна Ліберально-демократична партія прем’єра Сіндзо Абе.

– На Філіппінах військові знищили трьох бойовиків терористичної організації «Абу Сайяф» та затримали одного з її лідерів Усмана Аталада під час спецоперації на півдні країни.

– В Індії 79 людей загинули від ударів блискавки за останні два тижні.

Європа:

– Голову управління «Роспотребнадзора» у Карелії Анатолія Коваленка відправили під домашній арешт у справі про загибель дітей під час водного походу на озері «Сямозеро».

– Держдума РФ ухвалила законопроект, який забороняє іноземним компаніям та організаціям вимірювати телерейтинги у російському медіа-секторі.

– Збірна Ісландії перемогла у матчі проти Португалії із рахунком 2:1 та вийшла у плей-офф чемпіонату «Євро-2016».

– Міжнародна федерація важкої атлетики заявила, що збірна Росії з важкої атлетики може бути дискваліфікована з Олімпійських ігор у Бразилії через допінг-скандал.

– У Польщі в місті Пененжо завершився демонтаж пам’ятника радянському генералу Івану Черняховському. Процес розпочався у вересні 2015 року. Це викликало протести з боку Росії.

Близький Схід:

– Терористи «Ісламської держави» завдали поразки сирійським військам у боях на заході провінції Ракка та остаточно змусили їх відступити з провінції. Таким чином, бойовики відбили всі 60 км території, які урядові сили зайняли під час наступу на шляху до стратегічної авіабази «Табка» біля Ракки. Сирійське командування наказало організувати відступ з провінції та припинити операцію. За деякими даними, загинули від 20 до 40 сирійських військових. У Міноборони Сирії заявили, що поки не планують відновлювати наступ. Відступ сирійської армії розпочався після масштабного контрнаступу терористів під авіабазою «Табка». Тоді позиції терористи застосували хімічну зброю та витіснили сили Асада з нафтових родовищ біля бази.

– На північному сході провінції Алеппо в Сирії понад 30 терористів «Ісламської держави» знищені арабсько-курдськими формуваннями під час спроби прорвати блокаду стратегічного міста Манбідж.

– У Сирії новим прем’єр-міністром призначений Імад Хаміс. Раніше, він очолював міністерство енергетики і є одним з найбільш популярних чиновників в країні, який зумів налагодити роботу енергосектора в умовах війни.

– В Ємені загони шиїтських бійців за підтримки Республіканської гвардії вибили саудівські війська та сили лоялістів із кількох військових баз у центральних провінціях Маріб та Сана.

– В Іраку урядові війська зачистили від бойовиків «Ісламської держави» західний квартал «Аль-Джумхурійя» у Фаллуджі. Водночас, іракська армія розпочала наступальну операцію на південні околиці міста Мосул та стратегічне історичне місто Аль-Ширкат.

– У Сирії урядові війська вибили бойовиків «Армії Ісламу», «Файлак Аль-Рахман» та «Аджнад Аль-Шям» із містечка Аль-Бахалійя під Дамаском. Зараз вони намагаються взяти інші населені пункти у східній Гуті.

– Йорданія закрила свій кордон із Сирією та оголосила його «закритою мілітаризованою зоною» після того, як шестеро прикордонників загинули внаслідок теракту.

Автор