Відреставровані за бюджетні кошти пам’ятники Леніну та Калініну підлягають обов’язковому демонтажу (фото)

Український інститут національної пам’яті підготував звернення до Генпрокуратури, МВС, СБУ та Державної аудиторської служби з приводу відреставрованих за бюджетні кошти на Одещині пам’ятників Леніну та Калініну.

Генпрокуратуру та МВС Інститут просить перевірити зазначені обставини та порушити кримінальне провадження за фактом виготовлення, поширення та публічного використання комуністичної символіки за ст. 4361 Кримінального кодексу України. СБУ – перевірити посадових осіб сільської ради на предмет вчинення ними дій, спрямованих на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а Державну аудиторську службу  –  законність використання бюджетних коштів для проведення реставрації.

Інститут у березні 2017 року звертався до Кубейського сільського голови щодо необхідності демонтажу пам’ятників Леніну та Калініну на території села, які, відповідно до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» містять символіку комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов’язковому демонтажу.

Тоді ж Інститут скерував звернення начальнику Болградського відділення поліції Головного Управління Національної поліції України в Одеській області з проханням вжити заходів для припинення зазначеного порушення чинного законодавства.

Як стало відомо з повідомлень у засобах масової інформації нещодавно на Одещині у селі Кубей було не лише не демонтовано, а й відреставровано пам’ятники Леніну та Калініну. Для цього з сільського бюджету було виділено 50 тисяч гривень.

Відповідно до ст. 4361 Кримінального кодексу України «виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» є кримінальним злочином і «карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої».

Джерело

Фото © Сергій Солтасюк / USIONLINE.com