Світ 21 червня. Результати дня

Скандальне «земельне рішення» в Єгипті, безпрецедентний вирок МКС, політична криза у Венесуелі, поразка України на «Євро-2016», справа Качинського у Польщі, протести у Бахрейні та багато іншого.

Африка:

– Терористи «Боко Харам» здійснили напад на армійський блокпост на північному сході Нігерії. Двоє військовослужбовців загинули у нетривалій перестрілці.

– В Єгипті суд скасував рішення уряду про передачу двох спірних островів Саудівській Аравії. У травні під час візиту до країни саудівського короля Сальмана бін Абдель Азіза, президент Єгипту Абдель Фаттах Аль-Сісі підписав указ про односторонню демаркацію кордону та передачу островів Тіран та Санафір у Червоному морі саудівцям. Однак це призвело до масових антиурядових виступів. Люди назвали це рішення «зрадою» та «капітуляцією». Поліція розігнала мітинги. Протистояння за ці два клаптика землі триває протягом усього XX століття.

– Колишній віце-президент Демократичної Республіки Конго Жан-П’єр Бемба отримав 18 років в’язниці за звинуваченням у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людства. Такий вердикт виніс Міжнародний кримінальний суд. Вперше в історії цього органу, обвинувальний акт виноситься за сексуальні злочини. Прокуратура довела, що Бемба особисто віддавав злочинні накази своїм каральним загонам із воєнізованого угруповання «Армія звільнення Конго», яка діяла на території Центральноафриканської республіки у 2002-2003 роках. Там вони тероризували місцевих мешканців і здійснювали масові зґвалтування жінок та дівчат. У 2006 році Бемба обійняв високу посаду в Конго, однак продовжував командувати бойовиками. У 2008 році був заарештований за запитом МКС.

– Влада Нігерії досягнула перемир’я із бойовиками у дельті Нігеру, які нападали на нафтові потужності країни. Режим тиші триватиму місяць.

Америка:

– Досвідчений американський дипломат Том Шеннон вирушив до Венесуели, де планує зустрітися із вищим керівництвом держави для обговорення кризи в країні.

– Опозиція Венесуели за добу зібрала третину всіх підписів, необхідних для ініціювання референдуму про відставку Ніколаса Мадуро. Раніше, ЦВК дав опозиціонерам всього 3 дні на збір підписів, щоб ідентифікувати особи підписантів.

– Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос заявив, що довгоочікувана мирна угода між владою та ліворадикальним повстанським угрупованням «ФАРК» буде підписана до 20 липня.

Європа:

– Україна програла футбольний матч з Польщею на чемпіонаті «Євро-2016» із рахунком 0:1 та вибуває з турніру. Польща вперше в історії вийшла у плей-офф.

– У Росії поліція заарештувала голову управління «Роспотребнадзора» у Карелії Анатолія Коваленка за підозрою у службовій недбалості, яка призвела до загибелі 14 дітей під час туристичного походу на озері Сямозеро.

– У Польщі суд засудив до 1,5 років ув’язнення генерала Павла Белавни, який був відповідальним за організацію перельоту екс-президента Леха Качинського до Росії у 2010 році. Тоді президентський борт зазнав авіакатастрофи під Смоленськом. Всі пасажири на борту загинули.

– У Франції у Тулузі знову затримали голову Російського союзу футбольних фанатів Олександра Шпригіна за підозрою у провокаціях.

– Міжнародний олімпійський комітет залишив у силі рішення про дискваліфікацію російських легкоатлетів на Олімпійських іграх у Бразилії. Російський олімпійський комітет заявив, що буде оскаржувати це рішення. Як відомо, російську команду з легкої атлетики виключили зі змагань після допінгового скандалу.

– Країни-члени ЄС ухвалили рішення продовжити санкції проти РФ ще на півроку.

Близький Схід:

– Ізраїльські військові помилково застрелили 15-річного палестинського підлітка на Західному березі річки Йордан у містечку Бейт Аль-Тальха. За словами військових, на їх автомобіль напали невідомі і вони відкрили вогонь. Палестинці звинувачують солдатів у навмисному вбивстві.

– Шестеро йорданських військовослужбовців загинули та 14 поранені внаслідок теракту на кордоні із Сирією. Неподалік табору біженців злетів у повітря замінований автомобіль. Армійці підозрюють в організації теракту «Ісламську державу». Військове командування Йорданії оголосило прикордонні із Сирією території «закритою мілітаризованою зоною».

– Уряд Бахрейну позбавив громадянства верховного лідера місцевих шиїтів – аятолу Іссу Кассіма. Цей шейх – найвпливовіший та найповажніший релігійний діяч у Бахрейні. Рішення влади призвело до масових антиурядових виступів. США та ООН розкритикували це рішення та звинуватили Бахрейн у порушенні прав людини. Керівна королівська родина країни належить до сунітської гілки ісламу, тоді як все населення Бахрейну – шиїти. Це вже багато років породжує міжрелігійне протистояння.

– Восьмеро мирних жителів загинули та 9 – поранені внаслідок повітряних обстрілів саудівської авіації території південного Ємену.

Автор