На Херсонщині відкрито першу чергу вітропарку “Новотроїцьке” (фото)

29 вересня 2017 року у межах роботи X Міжнародного інвестиційного форуму Херсонщини «Таврійські горизонти: співпраця, інвестиції, економічний розвиток» відбулося урочисте відкриття першої черги Новотроїцької ВЕС, побудованої групою компаній «Віндкрафт Таврія».

В урочистому відкритті взяли участь заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталія Бойко, Державний секретар Міністерства закордонних справ Королівства Швеція Ева Сведлінг, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Cергій Caвчук, в.о. директора ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, народний депутат України Олексій Рябчин, представники Європейського банку реконструкції та розвитку і Чорноморського банку торгівлі і розвитку, генеральний директор ТОВ «Віндкрафт Україна» Карл Стурен, представники місцевої влади, партнери проекту та жителі району.

«Максимальна потужність проекту становить 140 МВт. Сьогодні ми відкрили парк потужністю 41,4 МВт – це 3 вітряки, всього їх буде змонтовано 12», – інформував запрошених генеральний директор компанії ТОВ «Віндкрaфт Україна», яка здійснює будівництво вітропарку, Кaрл Cтурен. За словами пана Стурена, сума інвестицій, вкладених у будівництво вітропарку «Новотроїцьке», становить більше 60 млн євро.

Для учасників заходу було проведено екскурсію станцією, під час якої вони ознайомилися з обладнанням та технологіями, використаними при будівництві Новотроїцької ВЕС. У будівництві вітропарку використано світові новітні розробки у галузі генерації «зеленої» електроенергії. Вітроелектроустановки, що встановлює ТОВ «Віндкрaфт Укрaїнa», є найновітнішими й найсучаснішими не тільки на території України, а й у світі.

Учасники відмітили, що даний проект, який сьогодні реалізується на Херсонщині, є гарним прикладом того, як чисті технології і економіка об’єднуються у боротьбі зі зміною клімату.

У межах урочистого відкриття відбулась двостороння зустріч заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталії Бойко з державним секретарем Міністерства закордонних справ Королівства Швеція Евою Сведлінг. Під час зустрічі обговорено амбітні цілі України відповідно до Енергетичної стратегії на період до 2035 року, зокрема щодо інтенсифікації розвитку відновлюваної енергетики як однієї із складових досягнення енергетичної незалежності.

«Швидкі темпи технологічного розвитку відновлюваної енергетики у світі та поступове зменшення вартості проектів у цій сфері дають всі підстави вважати, що Україна зможе досягти вироблення 25% енергії з відновлюваних джерел до 2035 року», – відзначила Наталія Бойко. Прийняті за останні три роки законодавчі зміни вже надали імпульс щодо впровадження «зелених» проектів в Україні.

Сторони відзначили, що Україна є послідовною у своєму курсі, спрямованому на відмову від викопних джерел та нарощення потенціалу для впровадження «зелених» проектів, зокрема шляхом залучення інвестицій у зазначений сектор.

Джерело