До кінця року всі військові арсенали будуть обладнані системами раннього виявлення (фото)

Впродовж 2011-2012 року фінансування військової частини поблизу Калинівки, фактично не здійснювалось, а у 2012 році арсенал мав бути розформований. Таке рішення було прийнято колишнім керівництвом Збройних Сил України, яке планувало частину боєприпасів, які тут зберігались, продати, решту утилізувати, а залишки перемістити на інші місця зберігання. Про це в ході брифінгу розповів начальник Озброєння Збройних Сил України генерал-майор Микола Шевцов.

– Впродовж років Незалежності України питаннями зберігання боєзапасу, розбудовою складів та арсеналів, особливо ніхто не займався. В основному направленість була на продаж, утилізацію. Ця військова частина у 2012 році мала бути розформована. Але у 2015 році Начальник Генерального штабу Збройних Сил України прийняв рішення відмінити розформування цієї частини і почати її обладнання як арсеналу для зберігання боєприпасів. У 2014 році було виділено близько 625 тис грн на підтримання першочергових заходів, які забезпечують безпеку арсеналу. В 2015 році – 760 тис грн на обслуговування цього арсеналу. У 2016 році сюди було вже виділено 2 млн 275 тис грн і у 2017-му – 25 млн грн, які було сплановано використати для забезпечення в першу чергу засобів раннього виявлення, – зазначив генерал-майор Микола Шевцов.

За його словами вже найближчими днями розпочнеться монтаж вишки, на яку буде встановлено систему раннього виявлення, засоби боротьби з безпілотними літальними апаратами. Підготовчі роботи були проведені ще до настання надзвичайної ситуації.

– Це перший арсенал, на якому ми впроваджуємо таку новітню систему і до кінця року всі арсенали будуть обладнані засобами раннього виявлення, – зазначив начальник Озброєння Збройних Сил України.

Джерело

 

“Боєприпаси в закритих сховищах залишились неушкодженими”, – начальник Озброєння ЗС України про наслідки пожежі на військовому арсеналі в Калинівці.

“Станом на вечір 28 вересня вибухи на військовому арсеналі поблизу Калинівки практично припинилися, але поодинокі детонації боєприпасів виникають на технічній території. Їх спричинює перепад температур, оскільки на територію де була пожежа, авіацією скидається вода”. Про це під час брифінгу повідомив начальник Озброєння Збройних Сил України генерал-майор Микола Шевцов.

– Саме це спричиняє детонацію боєприпасів, які там залишились. Але ці вибухи для місцевого населення, навколишніх сіл загрози не несуть, – зазначив генерал-майор Микола Шевцов.

Він повідомив, що поодинокі вибухи можуть тривати ще впродовж 3-4 днів.

За словами начальника Озброєння Збройних Сил України зараз на території працюють гусеничні пожежні машини, машини розгородження, залучено 7 пожежних танків. Вони чергують безпосередньо в зоні ліквідації. Машини розгородження роблять проходи в завалах, щоб танки могли дістатися кожної ділянки і залити водою аби не допустити загорянь.

– Уже прибули групи розмінування від Збройних Сил України. Всього планується залучити близько 50 груп чисельністю 300 чоловік. Також прибули групи розмінування від ДСНС, які спільно будуть розміновувати територію, – сказав генерал-майор Микола Шевцов.

За його словами, більшість майна та боєприпасів, які зберігались на арсеналі, врятовані. І завдяки професійним діям персоналу частини, які грамотно організували процес гасіння, що спряло нерозповсюдженню вогню на інші місця зберігання, і забезпечити мінімальні ушкодження.

– Боєприпаси в закритих, підземних, арочних та залізобетонних сховищах залишились неушкодженими. Також хочу наголосити, що на складах Збройних Сил України хімічні боєприпаси відсутні, – сказав генерал-майор Микола Шевцов.

Джерело

 

На території військового арсеналу в Калинівці продовжуються роботи по розмінуванню та ліквідації наслідків надзвичайної події.

Військові сапери проводять обстеження та розчищення центральної дороги, а також північної та південної частин технічної території військової частини. Групи ліквідації наслідків працюють й на інженерних машинах розгородження та пожежних танках.

За інформацією Управління зв’язків з громадськістю ЗС України, за попередніми оцінками, більшість боєприпасів, які зберігалися на арсеналі, залишилися неушкодженими.

Джерело

Автор