Мінекономрозвитку до кінця 2017 року презентує Стратегію розвитку промисловості

27 вересня за ініціативи Мінекономрозвитку та Офісу реформ Кабінету Міністрів України відбулось широке експертне обговорення шляхів розвитку промисловості. Як відомо, на Міністерство покладені функції формування та реалізації державної промислової політики.

“Робота з розвитку промисловості сьогодні ведеться у двох напрямках: написання Стратегії розвитку промисловості та оперативні дії зі спрощення умов для українських виробників в різних індустріях та стимулювання промисловості”, – пояснив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Директор департаменту промислової політики Мінекономрозвитку Олександр Черних розповів, що робота над Стратегією розвитку промисловості триває з початку року.

Експертна група* при Мінекономрозвитку завершила роботу над першими розділами Стратегії. Планується, що документ буде представлений для громадського обговорення вже в грудні 2017 року.

Водночас, Максим Нефьодов наголосив, що Міністерство не чекає завершення роботи над Стратегією і вже веде підготовку до так званого “Першого промислового Кабміну” – засідання Уряду, на якому ухвалять пакет рішень, які спрощують умови ведення бізнесу для промисловців.

В рамках обговорення пакету рішень, який Мінекономрозвитку передасть на розгляд Уряду, Олександр Амелін, співзасновник Незалежного аналітичного центру “Український інститут майбутнього”, презентував пропозиції до щодо дій з розвитку промисловості України.

Пропозиції “Українського інституту майбутнього” сформовані на основі ґрунтовного аналізу стану справ у шести ключових галузях промисловості (добувна, металургійна, хімічна та нафтохімічна, харчова промисловості, електроенергетика, машинобудування). Документ містить 21 пропозицію для Кабінету Міністрів України, міністерств та Парламенту, які, за оцінкою “Українського інституту майбутнього”, у разі успішного виконання дозволять залучити $2,3 млрд інвестицій та створити додаткових $4,3 млрд ВВП.

З повним текстом пропозицій “Українського інституту майбутнього” можна ознайомитись тут.

Ольга Болібок, керівник проекту “Розвиток промисловості” Офісу реформ КМУ в свою чергу відзначила, що секторальний підхід є актуальним у впровадженні так званого “smart-регулювання”, яке має бути одним з чотирьох базових напрямків промислової політики Уряду на рівні з такими напрямками як: економічна децентралізація, індустрія 4.0 та енергоефективність промисловості.

Поки робота над Стратегією розвитку промисловості триває, експерти погодились, що першочергові дії Уряду з розвитку промисловості повинні містити рішення щодо:

  • відкриття інформації та спрощення експертизи по надрах;
  • спрощення доступу до геологічної інформації;
  • запровадження принципу компартменталізації тваринницьких господарств;
  • спрощення доступу до водних мереж;
  • спрощення доступу до електричних мереж;
  • спрощення регуляції будівництва;
  • введення єдиного цифрового обліку деревини.

*До експертної групи, яка веде роботу над Стратегією розвитку промисловості України увійшли представники 6 міністерств (Мінекономрозвитку, Мінрегіонбуд, Міненерго, Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Міносвіти), 5 експертних та проектних офісів (Стратегічна група радників з підтримки реформ в Україні SAGSUR, Офіс реформ КМУ, Команда підтримки реформ Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Програма GIZ “Сприяння зеленій модернізації української економіки”, Програма GIZ ”Підвищення енергоефективності у громадах”), Організація Об’єднаних Націй з промислового розвитку UNIDO, Інститут економіки та прогнозування НАНУ, Державне підприємство “Українська промислова зовнішня експертиза”, міжнародні експерти (Аманда Януо, експерт з альтернативної економічної політики в організації промислової політики; Філіп Нойєрбург, співробітник відділу промислової політики в Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку; Славо Радосвіч, професор Лондонського університетського коледжу).

Джерело

Автор