На Херсонщині відбулося урочисте відкриття Трифонівської сонячної електростанції (фото)

27 вересня на Херсонщині відбулося урочисте відкриття Трифонівської сонячної електростанції потужністю 10 МВт. У рік станція генеруватиме 11-12 млн кВт*год «чистої» електроенергії. Цього вистачить для забезпечення електроенергією мешканців 15 навколишніх сіл, а це фактично третина Великоолександрівського району.

За даними Херсонської ОДА, проект реалізовано в рамках меморандуму про співпрацю ОДА та компанії ДТЕК. До будівництва станції також долучився Укргазбанк, надавши еко-кредит на суму 7,1 млн євро.

«Ще одну сонячну електростанцію успішно зведено і вона вже генерує «чисту» електроенергію для українських родин. Ця подія доводить, що бізнес та фінансові інституції активізувалися у цій сфері. Цьому сприяли законодавчі зміни: удосконалений «зелений» тариф, ліквідована «місцева складова», запроваджені довгострокові договори на «чисту» електроенергію та інші», – повідомив директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко, вітаючи усіх з відкриттям станції.

Як пояснив Ю. Шафаренко, завдяки змінам в регуляторному полі впродовж останніх 2 років пожвавився розвиток відновлюваної енергетики. Наприклад, у 2016 році введено 121 МВт потужностей, що генерують «чисту» електроенергію. Це у 4 рази більше ніж у 2015 році. За 7 місяців 2017 року введено вже 166,1 МВт, що більше ніж за весь минулий рік. Цікаво, що з них 155,6 МВт – це об’єкти сонячної енергетики.

Трифонівську сонячну електростанцію зведено в рекордні терміни – за 5 місяців. Станція складається з 37 тисяч сонячних панелей китайської компанії JA Solar. Решту обладнання, крім панелей та інверторів, вироблено в Україні.

Джерело