До дня народження – результати.

У день народження – завжди гарно підбити результати за рік. У День народження президента Петра Порошенка поглянемо що сталося за рік з керованою ним Україною і навколо неї.

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила дві резолюції (затвердила дві доповіді) щодо України із запропонованими поправками. Зокрема, було змінено назву одного з документів – з “Політичні наслідки кризи в Україні” на “Політичні наслідки російської агресії в Україні”. Також ПАРЄ закликала європейські країни зберігати санкції проти РФ до відновлення суверенітету України. Також, ПАРЄ схвалила резолюцію, якою визнала юридичну відповідальність російської влади за дії маріонеткових “ДНР” та “ЛНР” в Україні.

Звільнений з майже річного полону бойовиків Володимир Жемчугов прибув на лікування до Кельна. Його прооперували в Німеччині. Він уже бачить. Видалили осколок.

В Україні завершилася демобілізація 6-ї хвилі, ЗСУ мають бути забезпечені військовими-контрактниками.

Україна втричі збільшила свої ракетні війська й артилерію з 2014 року.

Українські винищувачі, які вдалося забрати з Криму, – знову на варті України. На Прикарпатті під час навчань молоді пілоти відпрацьовують майстерність на винищувачах, які базувалися на аеродромі “Бельбек”.

Гаазький трибунал прирівняв ситуацію в Криму до міжнародного збройного конфлікту.

У Пшонки забрали 15 тисяч гектарів мисливських угідь. Суд скасував рішення Київської облради про надання мисливських угідь на території Фастівського району в користування товариству, яке пов’язують із сином екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Також суд повернув державі мисливські угіддя, якими незаконно користувався син Пшонки.

Прем’єр-міністр Держави Ізраїль Беньямін Нетаньягу висловив вдячність Україні за відправлення літаків Державної служби з надзвичайних ситуацій для гасіння масштабних пожеж.

Четвертий енергоблок ЧАЕС накрили новим саркофагом. Радіаційний фон навколо енергоблоку ЧАЕС після встановлення Арки впав удвічі.

Психологічну реабілітацію за програмою НАТО пройшли понад 3,7 тисячі українських військових.

572 дитини з Донецької й Луганської областей були всиновлені, починаючи з 2014 року.

Національна академія наук України позбавила скандального радника президента Росії Володимира Путіна Сергія Глазьєва звання академіка.

У 2016 році 314 українських військовослужбовців, що проходять службу в зоні проведення АТО, були забезпечені житлом.

У Луцьку вперше два соціально відповідальних заклади розмістили в себе меню шрифтом Брайля – таким що дозволяє читати людям з вадами зору.

Президент дозволив військовим достроково розривати контракти, а бійцям АТО – виходити на пенсію на 5 років раніше.

Протягом 2016 року за позовами ГПУ державі та громадянам повернуто 9 мільярдів гривень.

Українці отримали нове свято – 14 березня відзначається День добровольця.

Державний телеканал UATV розпочав мовлення кримськотатарською мовою для закордону і анексованого Криму. Також українські FM-станції почали мовити на Крим.

Главаря банди бойовиків “Сомалі” Михайла Толстих, відомого під прізвиськом Гіві, убито в контрольованому бойовиками Донецьку. за 2 роки знищено 17 ватажків російських терористів на Донбасі.

Міжнародна рада аеропортів ACI EUROPE включила Харківський аеропорт у рейтинг “повітряних воріт” Європи в 2016 році, що найбільш успішно розвиваються.

Парламент Португалії визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Суд обрав запобіжний захід Роману Насірову. Суд арештував все наявне в державному реєстрі нерухоме майно колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

З 2014-го по 2016 рік місцеві бюджети зросли на 100 млрд грн.

Вантажний літак Ан-132Д здійснив перший переліт з Києва до Гостомеля. У літаку немає жодної деталі з Росії, розгорнуто міжнародну співпрацю з партнерами з США, Канади, Великобританії, Німеччини, Франції та інших країн. Цього ж року Ан-132D здійснив перший політ на авіашоу Le Bourget 2017.

Україна отримала безвіз з Європою.

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який передбачає компенсацію ветеранам АТО та внутрішнім переселенцям половини вартості житла.

Президент України Петро Порошенко підписав закон, яким скасовується обов’язковість використання печатки юридичними особами та фізичними особами-підприємцями.

Поліція затримала чотирьох фігурантів у справі викрадення книги «Апостол». Унікальну книгу вдалося повернути.

У світовому рейтингу відкритості державних даних Global Open Data Index за 2016 рік Україна піднялася до 24 позиції з 94 країн світу, тоді як у 2015 році посідала 54 місце. Польща – на 27, а Росія посіла 34 місце.

В Києві пройшло Євробачення.

Російські Mail.ru, Яндекс, ВКонтакте й Однокласники потрапили в санкційний список РНБО. Загалом у списку санкцій України 1 228 фізичних осіб та 468 юридичних.

Рада ввела квоти на українську мову в телеефірі. На загальнонаціональних і регіональних каналах частка української мови має становити не менше 75%, на місцевих – щонайменше 60%.

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» перед «Газпромом».

У Слов’янську суд виніс перший в Україні вирок щодо бойовика за порушення законів ведення війни. Слідство встановило 30 потерпілих від злочинних дій зловмисника.

Українське радіо розпочало мовлення на окупований Донбас. Сигнал охоплює Донецьку та Луганську області, а також Запорізьку, Дніпропетровську, Харківську та прикордонні території Російської Федерації, які межують з Донбасом.

В Україні вперше продали державний банк. Китайська біржа Bohai Commodity купила державний Український банк реконструкції та розвитку.

До світового рейтингу університетів The QS World University Rankings потрапили шість українських вищих навчальних закладів. Найкращу позицію серед українських ВНЗ посів Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. Він знаходиться у проміжку 401-410 місць. Другим від України став Київський національний університет імені Тараса Шевченка з позицією 411-420.

Президент підписав закон про заборону георгіївської стрічки. Закон вводить адміністративну відповідальність за виготовлення і пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки.

Білорусові Жизневському посмертно присвоїли звання Герой України.

У Києві після завершення всіх судових процедур проспект генерала Ватутіна офіційно перейменували на проспект Романа Шухевича.

Україна отримала ратифіковану Угоду про асоціацію з ЄС.

В офісному центрі “Гулівер” заблоковали майно екс-міністра Олександра Клименка на суму 12 млрд дол.

Українська державна компанія “Центренерго” домовилася про постачання із США 700 тис. тонн вугілля антрацитової групи до кінця 2017 року.

Між Україною та Канадою почала діяти угода про зону вільної торгівлі. Завдяки цій угоді Канада скасовує мито на понад 90% українського експорту.

Упродовж останніх років тираж російськомовних видань в Україні впав у два рази. Про це свідчать дані державної наукової установи “Книжкова палата України імені Івана Федорова”.

Головна військова прокуратура передала Укрзалізниці тисячу заарештованих залізничних напіввагонів, які належали компанії, пов’язаної з колишнім міністром доходів і зборів України Олександром Клименком.

Підприємства-учасники Державного концерну “Укроборонпром” передали 15 903 одиниці озброєння та військової техніки для української армії за період від липня 2014 по липень 2017 рр.

Генеральна прокуратура України повернула територіальній громаді Києва понад 102 га земель зони охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту України – «Пірогово».

В Києві відбувся парад до Дня Незалежності за участі військових НАТО. Гостями параду були міністри оборони США, Польщі, Туреччини, Латвії, Литви, Румунії, Естонії, Грузії, Молдови, Чорногорії та заступник міністра оборони Великої Британії.

Рейтингове агентство Moody’s Investors Service вперше за майже два роки змінило суверенний рейтинг України зі стабільного на позитивний. Також агенція підвищила рейтинги шести українських банків. До рівня “Caa2” з позитивним прогнозом підвищено рейтинг націоналізованого “Приватбанку”, державних “Ощадбанку” і “Укрексімбанку”. Рейтинг “Райффайзен Банку Аваль” підвищено до рівня “Caa1” з позитивним прогнозом, банку “Південний” – до “Caa3” з позитивним прогнозом, “Промінвестбанку” – до “Caa2” зі стабільним прогнозом.

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про системи біометричного контролю для громадян іноземних держав та впровадження електронної системи попередньої реєстрації громадян РФ, які мають намір в’їхати в Україну.

З вересня 2017 р. військовослужбовці ЗСУ отримують перші збільшені виплати на першій лінії оборони додатково 10 тисяч гривень, на другій — 4,5 тисячі гривень. Також військовослужбовці затребуваних і небезпечних професій як розвідники, військові танкових підрозділів та інші фахівці будуть отримувати ще додаткове грошове утримування — надбавки за проходження служби в цих підрозділах. З першого вересня заробітна плата військовослужбовців, які проходять службу в зоні АТО на сході України, становить 17 тис. грн.

Україна експортувала 769,3 тисяч тонн цукру у 2016-2017 маркетинговому році, що є абсолютним рекордом за період незалежності.

В Україні вступив у силу закон щодо визнання національних видів спорту. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради. у разі відсутності відповідної міжнародної спортивної федерації статус національної спортивної федерації, що сприяє розвитку національного виду спорту, надається за рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту. До національних видів спорту віднесли український рукопашний гопак, спас, козацьку боротьбу на поясах тощо.

Суд арештував екс-міністра юстиції Лавриновича.

Як на мене – дивовижни результат прожитого року. Вітаю президента Порошенка з Днем народження і бажаю ще стільки ж по стільки з такими самими результатами щороку.

З Днем народження!

 

Автор