Світ 20 червня. Результати дня

Міжнародний день біженців, вбивство у ПАР, криваві протести у Мексиці, інцидент у Південно-Китайському морі, теракт в Афганістані, польсько-китайське стратегічне партнерство, операція у Фаллуджі та багато іншого.

Африка:

– Алжир заблокував доступ до соціальних мереж у день здачі випускниками іспитів.

– У Преторії у ПАР невідомий застрелив члена керівної партії «Африканський національний конгрес» під час зустрічі кандидатів на місцевих виборах.

Америка:

– Шестеро людей загинули внаслідок сутичок із поліцією у Мексиці у штаті Оахана. Вчителі влаштували мітинг, протестуючи проти реформи освіти. Демонстрація завершилася кривавими зіткненнями із правоохоронцями.

– Кандидат у президенти США Дональд Трамп звільнив з посади голови свого виборчого штабу Корі Левандовські та призначив на її місце відомого політтехнолога, колишнього радника екс-президента Віктора Януковича Пола Манафорта.

Азія:

– Голова Центрального банку Індії Рагурам Раджам подав у відставку.

– США направили військово-морське з’єднання у складі двох авіаносців у район спірного Південно-Китайського моря.

– Китай звинуватив Індонезію у нападі на риболовецькі судна у Південно-Китайському морі. За повідомленням МЗС КНР, індонезійський флот відкрив вогонь по китайських рибалках. У Джакарті зазначили – цих «рибалок» охороняли китайські військові судна, і вони порушили територіальні води Індонезії.

– 14 людей стали жертвами вибуху мікроавтобусу в Кабулі в Афганістані. Терористи-смертник підірвав себе у пасажирському автобусі під час поїздки на околицях столиці. Відповідальність за теракт взяв на себе терористичний рух «Талібан».

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що планує забудувати парк «Гезі» у Стамбулі, проти знесення якого у 2013 році масово мітингували люди. На його місці збудують макет Османських казарм та бізнес-центр.

– Турецькі прикордонники розстріляли 11 сирійських біженців на кордоні біля провінції Хатай. Серед загиблих – дві жінки та четверо дітей. Вони намагалися проникнути на територію Туреччини, тікаючи від терористів «Джебхат Аль-Нусра» у провінції Ідліб. Турецькі війська відкрили вогонь. Міжнародні правозахисні групи засудили вбивства.

Європа:

– Командувач військ НАТО в Європі, генерал Кертіс Скапаротті заявив, що сили швидкого реагування НАТО не зможуть розгорнути свої війська так швидко та оперативно, як російські у випадку війни у Східній Європі.

– У французькому місті Тулуза місцева влада розгорнула тисячі поліцейських на вулицях для стримування футбольних фанатів та попередження насильства під час матчу «Росія-Уельс».

– Колишня голова фракції Консервативної партії Великої Британії Саїда Вазрі звинуватила прихильників кампанії за вихід з ЄС у ксенофобії та расизмі після того, як вони розклеїли у Лондоні постери із критикою мігрантів.

– Китай та Польща підписали договір про стратегічне партнерство. Церемонія відбулася під час візиту голови КНР Сі Цзіньпіня. Також сторони підписали низку економічних угод та торговельних контрактів.

– У Великій Британії відбулася спеціальна сесія парламенту, на якій депутати висловили співчуття із приводу загибелі їх колеги Джо Кокс, яку застрелили у містечку Бірстол кілька днів тому.

– Управління верховного комісара ООН з питань біженців опублікувало новий звіт про міграційну кризу та біженців у світі. За оновленими даними, кількість біженців у світі сягнула рекордної за всю історію цифри – 65,3 млн. людей. Третина з них – внутрішньо переміщенні особи. 50% – це діти. Понад 75% біженців – вихідці з усього 11 країн світу. Найбільше – із Сирії, Іраку та Ємену. У списку також Сомалі, Афганістан, Нігер, ЦАР, Малі, Лівія тощо. Лише в одному Лівані налічується понад мільйон сирійців. В Йорданії більше півмільйона. У Туреччині перебувають 2,3 млн. осіб.

– В Італії вперше в історії мером Рима стала жінка. Кандидат від популістської «Партії п’яти зірок» перемогла на місцевих виборах у столиці.

Близький Схід:

– У Кувейті суд видав ордер на арешт одного з депутатів парламенту за критику зовнішньої політики Саудівської Аравії.

– У Бахрейні влада заявила, що позбавить громадянства духовного лідера місцевих шиїтів. Іран висловив протест, а командувач елітними військами країни, генерал Касем Сулеймані пригрозив Бахрейну «кривавою війною».

– Іракська армія розгорнула наступ на позиції решток терористів на околицях міста Фаллуджа. Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді оголосив про звільнення міста від «Ісламської держави». Командувач операцією у Фаллуджі, генерал Абдель Ваххаб Аль-Сааді заявив, що під час битви були знищені 2,5 тисячі терористів. Понад тисяча – затримані. Із в’язниць ІД у місті звільнили кілька сотень людей. Більшість – представники єзидської етноконфесійної меншості.

– США звинуватила Росію в обстрілі позицій «сирійської опозиції». Російські літаки завдали кілька повітряних ударів по району прикордонного переходу «Аль-Танф» біля Іраку, який вже кілька років утримується терористами «Ісламської держави». Під час бомбардувань постраждали бійці антиурядового про-йорданського угруповання «Нова Сирійська Армія», яке воює з силами ІД за цей регіон та підтримується з боку ЦРУ та Йорданії.

– Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив представникам ООН, що його країна підтримує ідею приєднання до Всеосяжного договору про заборону ядерних випробувань. Ізраїль є однією з восьми держав світу, які не підписали угоду. Серед інших – США, Китай, Іран, Індія, Пакистан, Єгипет та Північна Корея.

– Терористи «Ісламської держави» відкинули сирійську війська з перехрестя «Сфайя» на заході провінції Ракка під час контрнаступу під авіабазою «Табка».

– Сирійські урядові сили розпочали штурм містечка Аль-Бахалійя у східній Гуті в провінції Дамаск. 20 ісламістів «Аджнад Аль-Шям» були вбиті у боях.

– Ісламістське угруповання «Армія Леванту» в Сирії оголосило про злиття із ісламським терористичним рухом «Ахрар Аль-Шям».

Автор