У Національній академії НГУ відзначили День партизанської слави України (фото)

У День партизанської слави особовий склад Національної академії Національної гвардії України вшанував пам’ять загиблих підпільників та героїв партизанського руху, котрі до останньої хвилини життя виборювали свободу для українського народу. Відзначення цього свята є державним визнанням неоціненного внеску ветеранів у велику Перемогу над нацизмом. Це свято людей, котрі не шкодували життя для перемоги над ворогом.

Цього дня до Академії завітав Ігор Маліцький, колишній в’язень концтаборів, а нині харківський професор. Він поділився спогадами про свою участь у партизанському русі. Ветеран розповів курсантам про жахіття нацистських концтаборів, а також про службу в Армії.

«Звісно, в’язні намагалися тікати з концтаборів, та коли їх ловили, то жорстоко карали на смерть на очах усіх в’язнів», – згадує Ігор Маліцький.

«Спершу був концтабір Терезін, потім Аушвіц та концтабір Маутгаузен, а наприкінці 44-го- його філія «Лінц-3». На початку травня 45-го року я взяв участь у повстанні і з групою в’язнів пішов назустріч Армії», – розповідає ветеран.

«Кожен захисник України повинен знати, що робити у разі надзвичайної ситуації, окупації країни іншою державою, знати – як захистити себе та своє оточення,» – зазначив Ігор Маліцький.

«Вітаю всіх українців з Днем партизанської слави! Це свято людей сильних духом, які пройшли крізь найскладніші випробування, відстояли право людей за свободу, врятували нашу країну та світ від нацизму. Давайте шанувати героїв, які дійсно боролися за свої родини, за свою країну і за свободу. Низький уклін ветеранам і довгих та щасливих їм років життя», – зазначив полковник Юрій Драган.

Присутні подякували ветерану за героїзм, мужність та відвагу.  Також на факультетах Академії було проведено бесіди з курсантами з історії підпільно-партизанського руху в роки Другої світової війни.

Джерело

Автор