Президент вшанував учасників української команди «Ігор Нескорених» (фото)

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко та Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо взяли участь в урочистостях із вшанування української команди «Ігор Нескорених». Урочисте відкриття змагань відбудеться 23 вересня.

Звертаючись до учасників української команди та присутніх на урочистій церемонії із вітальною промовою, Президент подякував Принцу Уельському Гаррі за цю виняткову ініціативу – заснування у 2014 році міжнародних спортивних змагань у параолімпійському стилі Invictus Games.

«Це найкращий спосіб пошанування наших хоробрих чоловіків та жінок у формі. Їхній приклад хоробрості вселяє у нас впевненість у нашій остаточній перемозі», – зазначив Президент.

Глава Української держави також високо відзначив зусилля Прем’єр-міністра Джастіна Трюдо та наших канадських друзів за приймання цьогорічних ігор та назвав це ще одним сильним виявом солідарності Канади з тими, хто захищає справедливість, правду та свободу.

«Я дуже гордий бути сьогодні тут для пошанування української команди, яка вперше братиме участь в «Іграх Нескорених». Ці солдати представляють суть незламності духу української армії», – сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив: «Вони хоробрі. Вони непереможні. Вони сильні. Вони покладаються один на одного. Вони готові віддати своє життя за побратимів по зброї та своїх найрідніших. І вони справжні бійці».

За його словами, історія кожного солдата, присутнього в українській команді, є прикладом неймовірної волі та рішучості. Зокрема, Вадим Свириденко протягом дня був тричі поранений і провів чотири дні та чотири ночі на холоді. Юрій Писарчук був важко поранений та прикутий до ліжка, однак після реабілітації повернувся на фронт. Катерина Михайлова, будучи важкопораненою, врятувала життя кільком побратимам, витягнувши їх із поля бою.

«Ці люди є українською армією – сильною, вільною та реформованою, що заслуговує на високу оцінку та повагу цілого демократичного світу», – сказав він.

Президент також відзначив, що українські військові розбудовують братерство по зброї з іноземними союзниками, включаючи Канаду, та нагадав, як у День Незалежності України представники канадського війська марширували поряд з нашими солдатами під час параду в Києві.

«Не можу уявити кращого доказу солідарності з Україною», – сказав Президент та подякував Уряду Канади за тверду підтримку нашої держави. «Завдяки накладеним санкціям, тренувальній місії UNIFIER, потужній технічній, гуманітарній та медичній допомозі ми відчуваємо дружнє плече та руку підтримки, яку так вчасно простягнули канадські лідери та пересічні громадяни», – зазначив він та додав, що з новими амбітними проектами, наданням Україні сучасних оборонних систем ми зможемо зберегти ще більше життів.

Глава держави особливо подякував українській громаді Канади. «Участь української команди в «Іграх Нескорених» була би неможливою без вашої допомоги», – зазначив він.

«Від імені кожної родини, чиї найрідніші були врятовані наданими вами шоломами, бронежилетами та «швидкими». Від імені кожного солдата, якому допомогла команда канадських хірургів. Від імені кожної дитини, яку зачепила війна і яка отримала відраду та моральну підтримку, я висловлюю найщирішу подяку», – звернувся до присутніх Петро Порошенко.

Президент нагадав про вражаючу історію Миколи Нижниковського, 12-річного хлопця, який втратив три кінцівки через підняту гранату біля Маріуполя. «Саме українці в Канаді допомогли організувати його переїзд до Канади та перебували поряд з ним протягом тяжких годин хірургічного втручання, протезування та морального відновлення у дитячій лікарні в Монреалі», – додав він.

Петро Порошенко розповів, що під час візиту Прем’єр-міністра Трюдо до України передав йому дуже зворушливого листа від цього хлопчика зі словами подяки канадському народу за його реабілітацію та підтримку. Президент зауважив, що йому було особливо приємно дізнатися, що Джастін Трюдо відповів на цей лист і пізніше зустрівся з Миколою в своєму офісі в Оттаві.

Глава Української держави також зазначив, що сьогодні ми святкуємо вияви дружби та співробітництва між українським та канадським народами: «Ми вшановуємо цих надзвичайних атлетів, які довели, що вони «капітани своєї долі, капітани своїх душ» (девіз «Ігор Нескорених» – ред.)».

«Вони втрутилися у хвилину найбільшої потреби. Вони боролися за свою землю та свободу. Вони перемогли біль, і довели, що дух завжди перемагає. Вони надихають всіх українців. Вони уже переможці. Дивлячись на них, я переконаний, що Україна так само переможе у своїй борні за незалежність», – сказав Петро Порошенко.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо підкреслив, що «Ігри Нескорених» є шансом для поранених військових продемонструвати свої таланти та стійкість характеру на міжнародному рівні, а для всіх інших – честь споглядати за цими змаганнями.

«Боротьба за мир, демократію, справедливість, правосуддя та свободу – спільні принципи, які канадські та українські солдати захищають», – зазначив Джастін Трюдо.

У змаганнях «Ігри Нескорених» беруть участь військовослужбовці та ветерани із обмеженими фізичними можливостями, набутими під час виконання службових обов`язків. Цьогорічні «Ігри Нескорених» пройдуть з 23 по 30 вересня 2017 року в Торонто (Канада) в рамках святкування 150-річчя заснування Канади. У змаганнях братимуть участь 17 національних команд з 550 учасниками.

Україна в 2017 році вперше отримала право взяти участь в «Іграх Нескорених», як учасник багатьох військових навчань, миротворчих операцій під егідою ООН, а також як країна, військовослужбовці якої мають бойовий досвід при виконанні завдань в рамках АТО.

15 українських спортсменів змагатимуться у таких видах спорту: атлетика, пауерліфтинг, плавання, стрільба з лука, веслування на тренажерах та велоспорт на шосе.

Джерело
Вітальна промова Президента України з нагоди вшанування української команди «Ігор Нескорених»

Пане Прем’єр-міністре Трюдо,

Панове парламентарі,

Ваші високоповажності,

Шановна українська громадо,

Дорога Українська командо «Ігор Нескорених»!

Хочу почати зі слів подяки Принцу Гаррі за цю виняткову ініціативу.

Це найкращий спосіб пошанування наших хоробрих чоловіків та жінок у формі.

Їхній приклад хоробрості вселяє у нас впевненість у нашій остаточній перемозі.

Дозвольте також високо відзначити зусилля Прем’єр-міністра Трюдо та наших канадських друзів за приймання цьогорічних ігор.

Це ще один вияв сильної солідарності Канади з тими, хто захищає справедливість, правду та свободу.

Я дуже гордий бути сьогодні тут для пошанування української команди, яка вперше братиме участь в «Іграх нескорених»!

Ці солдати представляють суть незламності духу української армії.

Вони хоробрі. Вони непереможні. Вони сильні.

Вони покладаються один на одного. Вони готові віддати своє життя за побратимів по зброї та своїх найрідніших.

І вони справжні бійці. Історія кожного солдата, які присутні тут, є прикладом неймовірної волі та рішучості.

Вадим Свириденко протягом дня був тричі поранений і провів чотири дні та чотири ночі на холоді.

Він був схоплений російськими маріонетками, однак, вижив.

Юрій Писарчук був важко поранений та прикутий до ліжка, однак після реабілітації повернувся на фронт.

Катерина Михайлова, будучи важкопораненою, врятувала життя кільком побратимам, витягнувши їх із поля бою.

За кожним ім’ям стоїть вияв героїзму.

На жаль, часу обмаль, щоб розказати історію кожного.

Ці люди є українською армією – сильною, вільною та реформованою, що заслуговує на високу оцінку та повагу цілого демократичного світу.

Дорогі друзі,

Наші чоловіки та жінки у формі розбудовують братерство по зброї з іноземними союзниками, включаючи Канаду.

Лише місяць тому канадські війська марширували поряд з нашими солдатами під час параду в Києві з нагоди Дня незалежності.

Не можу уявити кращого доказу солідарності з Україною.

Користуючись цією нагодою, хотів би подякувати Уряду Канади за тверду підтримку України.

Завдяки накладеним санкціям, тренувальній місії UNIFIER, потужній технічній, гуманітарній та медичній допомозі ми відчуваємо дружнє плече та руку підтримки, яку так вчасно простягнули канадські лідери та пересічні громадяни.

Ми дуже вдячні за це!

З новими амбіційними проектами, наданням Україні сучасних оборонних систем – ми зможемо зберегти ще більше життів.

Є ще одна важлива річ, яку я хочу сьогодні зробити.

Подякувати українській громаді Канади.

Участь української команди в «Іграх нескорених» була б неможливою без вашої допомоги.

Ми також пам’ятаємо найтемніші моменти трьох останніх років:

розстріл Небесної Сотні на Майдані,

шокуюча окупація Криму,

жахи звірств на Донбасі.

І в кожен такий момент ми знали, що ви поряд з нами.

Від імені кожної родини, чиї найрідніші були врятовані наданими вами шоломами, бронежилетами та швидкими.

Від імені кожного солдата, якому допомогла команда канадських хірургів.

Від імені кожної дитини, яку зачепила війна і яка отримала відраду та моральну підтримку, я висловлюю найщирішу подяку.

Особливо був вражений історією Миколки Нижниковського, 12-річного хлопця, який втратив три кінцівки через підняту гранату біля Маріуполя.

Саме українці в Канаді допомогли організувати його переїзд до Канади та перебували поряд з ним протягом тяжких годин хірургічного втручання, протезування та морального відновлення у дитячій лікарні в Монреалі.

Під час візиту Прем’єр-міністра Трюдо до України я передав йому дуже теплого листа від цієї дитини, де були висловлені слова подяки канадському народу за його реабілітацію та підтримку.

І мені було особливо приємно дізнатися, що Прем’єр-міністр відповів на його лист і пізніше зустрівся з Миколкою в своєму офісі в Оттаві.

Це яскравий приклад того, на скільки важливою є канадська допомога.

Пані та панове,

Це особлива ніч. Підсилена нашою єдністю і солідарністю.

Разом ми шлемо слова подяки Небесам за те, що зберегли наших героїв.

Разом ми просимо у своїх молитвах та думках захисту для тих, хто досі на фронті бореться за наше майбутнє.

І хвилиною мовчання ми вшановуємо тих, хто загинув у війні за нашу незалежність та за Вільний світ.

Сьогодні ми святкуємо вияви дружби та співробітництва між українським та канадським народами.

І сьогодні ми вшановуємо цих надзвичайних атлетів, які довели, що вони «капітани своєї долі, капітани своїх душ» – девіз «Ігор Нескорених».

Вони втрутилися у хвилину найбільшої потреби.

Вони боролися за свою землю та свободу.

Вони перемогли біль, і довели, що дух завжди перемагає. Вони надихають всіх українців.

Вони уже переможці.

Дивлячись на них, я переконаний, що Україна так само переможе у своїй борні за незалежність.

Слава Канаді!

Слава Україні!

Джерело