Зустріч Порошенко та Трюдо з представниками ЗМІ за підсумками переговорів (фото)

Партнерство України та Канади спирається на міцні основи конкретних та взаємовигідних результатів. А Угода про вільну торгівлю між нашими країнами відкриває новий етап в торгово-економічному співробітництві. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

«Я радий, що наше партнерство спирається на міцні основи конкретних та взаємовигідних результатів. Сьогоднішня зустріч підтверджує це», – зазначив Петро Порошенко.

Глава Української держави наголосив, що під час зустрічі з Прем’єр-міністром Канади відбулась продуктивна дискусія з широкого кола питань, де Україна та Канада співпрацюють як справді особливі партнери.

«Я сказав Прем’єр-міністру на самому початку нашої зустрічі, що немає механізму, який відображає інтенсивність нашого партнерства та його стратегічний характер. Тому я запропонував створити Стратегічну комісію на найвищому рівні», – повідомив Президент та висловив сподівання, що канадська сторона візьме цю пропозицію до уваги.

За словами Петра Порошенка, у цьому році відзначалися дуже значні досягнення, які зближують наші країни. Він нагадав, що минулого місяця набула чинності Угода про вільну торгівлю між Канадою та Україною.

«Угода відкриває нову главу в нашому торгово-економічному співробітництві. Але також це відкриває двері для нашого бізнесу», – наголосив Президент.

Глава Української держави повідомив, що в ході його робочого візиту до Канади заплановано зустріч з канадським бізнесом, під час якої він зосереджуватиметься на дуже багатообіцяючих перспективах України.

Петро Порошенко подякував Прем’єр-міністру Трюдо за гостинність та зауважив, що цьогоріч виповнюються 25 років з дня встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами.

Він також зазначив, що Україна пишається тим, що може розділити з канадським народом чудову дату – 150-річчя заснування Канади. «З цієї нагоди я хотів би побажати людям Канади миру та процвітання, а також успіхів канадському керівництву в забезпеченні ще більшого процвітання та безпеки цієї великої країни», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент Петро Порошенко під час переговорів з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо представив бачення України щодо покращення партнерства у сфері безпеки та оборони новими ініціативами.

«Сьогодні я представив бачення України того, як ми можемо покращити партнерство у сфері безпеки та оборони новими ініціативами», – повідомив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів.

Глава Української держави нагадав, що на початку цього року було підписано двосторонню Угоду про оборонну співпрацю, яка полегшує нашу співпрацю у військовій сфері. Також у цьому році уряд Канади продовжив операцію UNIFIER (тренувальна місія – ред.), яка передбачає постійне навчання канадськими інструкторами наших Збройних Сил.

«Я вважаю, що маючи таку гарну основу, настав час рухатися вперед», – переконаний Петро Порошенко.

Президент України подякував Прем’єр-міністру Трюдо та уряду Канади за стійку та непохитну позицію Канади на підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, в умовах триваючої російської агресії.

«Така принципова позиція наших союзників та партнерів, продовження політичного та санкційного тиску, таке лідерство на міжнародній арені, яке показує Канада, має вирішальне значення для зупинення війни, що ведеться Москвою з метою силової зміни кордонів Європи», – наголосив Глава держави.

За словами Петра Порошенка, завдяки головуванню в G7 Канада може зіграти ще більш важливу роль у забезпеченні миру та стабільності в Україні та Європі. «Ми бачимо, що платформа G7 також сприяє зусиллям міжнародної групи друзів щодо деокупації Криму. Я вважаю, що Канада цілком підходить для цієї ролі, оскільки Крим – перш за все, стосується прав та свобод людини», – зазначив він.

Президент також підкреслив, що дипломатичні зусилля мають бути підкріплені міцною оборонною та економічною стійкістю України.

В свою чергу, Джастін Трюдо, відповідаючи на питання про військову допомогу, зазначив, що є перелік і механізми для втілення спільних завдань. «Ми залишатимемося назавжди з Україною щодо боротьби з незаконною агресією Росії проти України та докладанням зусиль Росією із дестабілізації України. Ми боремося з цим», – наголосив Прем’єр-міністр Канади.

Він також нагадав, що Канада допомагає інструкторами, які тренують українських військових і передають свій досвід.

Джерело

 

Президент Петро Порошенко наголосив, що Україна зацікавлена в отриманні канадського досвіду миротворчих операцій та запевнив, що миротворча місія ООН на Донбасі не буде здійснюватися за російським сценарієм.

«Ми дуже зацікавлені в досвіді миротворчої діяльності Канади. Я вірю, що миротворча операція ООН стане реальним проривом у мирному врегулюванні. У цьому питанні досвід та поради наших канадських друзів були б для нас дуже корисними», – заявив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Глава Української держави повідомив, що унікальний досвід Канади у здійсненні миротворчих операцій також обговорювався сьогодні під час зустрічі.

Президент нагадав, що Україна виступила з ініціативою щодо миротворчої місії ООН ще у 2015 році.

Він висловив переконання, що запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі має бути ініційоване не лише нашою державою, а й всіма країнами, які підтримують Україну у боротьбі за незалежність, відновлення територіальної цілісності і суверенітету.

«Зараз я вважаю, що у нас є унікальний шанс. Звичайно, це не буде російський сценарій. Миротворча місія має бути під мандатом ООН і розташовуватися на всій території Донбасу – до кордонів між Росією і Україною, щоб не дозволяти російським військам з озброєнням проходити до окупованих територій. І, звичайно, ми вітатимемо збільшення ролі наших партнерів у цьому питанні», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент зауважив, що вчора відбулась продуктивна зустріч з Президентом США, а сьогодні з Прем’єр-міністром Трюдо. «Ми дуже задоволені підтримкою українського суверенітету, територіальної цілісності та незалежності», – підкреслив Петро Порошенко, наголосивши, що на Сході України не конфлікт, а російська агресія, і український Крим був незаконно анексований РФ.

«Міцне лідерство США і Канади та підтримка для нас дуже важливі. І ми раді чути про таку підтримку», – додав він. Президент також відзначив підтримку Канадою реформ в Україні.

«Що стосується миротворчих операцій, я хотів би нагадати всьому світу: більше, ніж 400 українців беруть участь у миротворчих операціях. Зараз тяжкі часи – нам потрібні миротворці в Україні. І це повинно виконуватися в рамках стандартів ООН і я впевнений, що це буде найкоротшим шляхом для встановлення миру на українській землі», – наголосив Глава держави.

Петро Порошенко також нагадав, що на початку агресії Росії Канада вже надавала підтримку Україні: у 2014-2015 роках ми отримали від Канади уніформу, якої так бракувало українським солдатам. «У нас не було її достатньо і це було дуже важливо для нас», – підкреслив Президент.

Після того в Україні працювала група канадських інструкторів, які підготували 5 тисяч українських солдат і офіцерів, констатував він. «Це дуже ефективна місія і я дуже дякую пану Прем’єр-міністрові за це тому, що солдати, які пройшли через цю підготовку, значно поліпшили тактику і координацію. Це співробітництво, де всі виграють», – резюмував він.

«Я пишався, коли місяць тому, стоячи на Майдані, бачив канадських, американських, польських військових разом з нашими солдатами. І це був символічний парад, він був символом нашої солідарності і єдності», – сказав Глава держави.

В свою чергу, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, на уточнююче запитання, чи підтримує Канада миротворчу місію ООН в Україні і чи можливо в майбутньому буде брати в ній участь, наголосив: «Канада глибоко вірить в ідею миротворчих сил ООН і в їхні ідеали. Це завжди було дуже потужним інструментом для встановлення стабільності та деескалації конфліктів в усьому світі».

За його словами, минулого року Канада вирішила, що направить до 600 військових до миротворчих операцій і здійснюватиме грошові внески.

«Ми розглядаємо всі регіони, де є потенціал для миротворчих операцій. Ми будемо проводити на цю тему дискусії, щоб подивитися, яким чином можна досягти деескалації ситуації, яким чином ми можемо привнести безпеку до цього регіону, де Росія порушила угоди і міжнародне право», – сказав Прем’єр-міністр Канади.

Джерело

 

Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо обговорили питання проведення реформ в Україні, в тому числі реформування Збройних Сил України та приведення їх до стандартів НАТО.

«Прем’єр-міністр та я обговорили прагнення України до НАТО та нашу роботу щодо забезпечення повної відповідності Збройних Сил України стандартам Альянсу. Я хочу ще раз підтвердити – двері Альянсу повинні бути відкритими для України» – заявив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів.

«Ми говорили про реформи в Україні і я ціную, що Україна залишається однією з пріоритетних країн для міжнародної допомоги Канади. Дозвольте мені відзначити, що Канада є одним із лідерів з підтримки України, яку ми так високо цінуємо», – наголосив Президент.

За словами Петра Порошенка, також в Україні очікують призначення Спеціального Посланника Канади з питань реформ в Україні: «Його чи її поради будуть дуже корисними для нас в перетворенні країни».

В свою чергу, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо зазначив, що канадська сторона надає підтримку у здійснені реформ в Україні. «Реформи, які Україна проводить, зокрема в минулому році за надзвичайно важких умов. Економічне зростання має продовжуватись і воно продовжується. Це дуже важкі рішення, які повинні ухвалюватись в Україні. І Канада в цьому плані докладає всіх зусиль, щоб бути завжди з Україною і надавати підтримку», – наголосив він.

Джерело

 

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості зміцнення міжлюдських контактів між Україною та Канадою.

«Ми обговорили подальше зміцнення наших міжлюдських контактів. Зокрема, ми домовились відкрити Генеральне консульство України в Едмонтоні», – повідомив Петро Порошенко про результати переговорів із Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

За його словами, цей крок значно полегшить ділові контакти, а також контакти з українською громадою.

«У зв’язку з цим ми бачимо величезний позитивний ефект від рішення України щодо надання безвізового режиму Канаді ще в 2005 році та готові співпрацювати з Канадою для забезпечення безвізового режиму для громадян України. Я вважаю, що розрив бар’єрів між нашими людьми, які настільки близькі у своїх прагненнях, є правильним кроком в даний момент», – наголосив Глава Української держави.

За його словами, це стосується обміну цінностями та зміцнення взаєморозуміння, і, звичайно, мова йде про розширення багатокультурного різноманіття, яким настільки відома Канада.

«Я впевнений, що після того, як ми виконали 144 критерії ЄС, Україна також відповідає більшості критеріїв Канади. Отже ми з нетерпінням чекаємо початку всебічного діалогу з цього надзвичайно важливого питання», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що з нетерпінням чекає на Invictus Games, змагання, які завтра відвідає разом з Прем’єр-міністром Трюдо і зможе побачити сильний і незламний дух наших хоробрих жінок і чоловіків. Він наголосив, що пишається тим, що українська команда приєднується до сімейства непереможних героїв.

Джерело