Спільна заява Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та Президента України Петра Порошенка

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та Президент України Петро Порошенко під час сьогоднішньої зустрічі у рамках «Ігор нескорених» в Торонто, у яких вперше беруть участь українські військовослужбовці, підтвердили міцні та тривалі зв’язки між Канадою та Україною та свою спільну відданість подальшому поглибленню двосторонніх відносин.

Цього року, коли ми відзначаємо 25-ту річницю встановлення дипломатичних відносин між Канадою та Україною, ми аналізуємо важливі здобутки, яких було досягнуто з моменту нашої минулої зустрічі у Києві у липні 2016 року.

Розширення економічних можливостей

Набуття чинності Угодою про вільну торгівлю між Канадою та Україною (УВТ) є історичним моментом наших двосторонніх відносин. Ми віддані тісній спільній роботі над тим, щоб громадяни Канади і України могли якнайшвидше скористатися перевагами Угоди.

Завдяки імплементації цієї Угоди ми сподіваємося активізувати двосторонню торгівлю між Канадою та Україною у сільськогосподарській, інформаційно-технологічній, енергетичній та авіакосмічній сферах. У рамках дворічного огляду УВТ ми вивчимо можливість розширення дії Угоди на додаткові сфери, такі як послуги та інвестиції.

Зміцнення співпраці у сфері безпеки

Канада беззаперечно підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Канада підкреслює своє невизнання незаконної анексії Криму Росією та продовжує засуджувати російську військову агресію на Донбасі. Канада продовжуватиме тиснути на Росію, в тому числі використовуючи наявні санкції, для того, щоб російська сторона поважала суверенітет та територіальну цілісність України й повністю виконувала Мінські домовленості.

Операція UNIFIER підтримує важливі зусилля у сфері військового навчання та нарощування потенціалу України для забезпечення свого суверенітету та безпеки, а також сприяє взаємовигідному обміну інформацією між Збройними силами Канади та України.

Канада і надалі підтримуватиме просування України на шляху євроатлантичної інтеграції та запровадження й дотримання стандартів НАТО в рамках амбіційного порядку денного реформ. Канада цінує відданість України своїм відносинам з НАТО та її значний внесок в операції під егідою Альянсу. У світлі спільних безпекових викликів ми підтверджуємо наш спільний інтерес у підтримані міжнародного миру через двосторонню Домовленість про оборонне співробітництво та нашу спільну відданість реалізації програми реформи оборонної сфери України. Канада підтримує мету України досягнути взаємосумісності з НАТО до 2020 року, надаючи допомогу у формі тактичного тренування та стратегічного консультування.

Спільні цінності

Канада має тісні зв’язки з Україною, укріплені поколіннями українських мігрантів до Канади. Ми маємо намір розбудовувати контакти між громадянами наших держав, зокрема, надаючи сприяння мобільності молоді з тим, щоб створювати нові зв’язки між нашими країнами на майбутні покоління.

Ми визнаємо суттєвий прогрес, досягнутий Україною у справі реалізації реформ та запуску Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», а також внесок Канади у цей процес. Наполегливі зусилля є критично важливими для забезпечення сталої інституційної трансформації, подолання перешкод для реформ та реалізації повного потенціалу України. Ми керуємося у наших зусиллях та баченні спільною відданістю цінностям інклюзивності та різноманіття.

Джерело

Автор