Ми не дамо уникнути відповідальності людям, які хотіли принести війну в Одесу – Луценко

Під час робочої поїздки до міста Дніпра, спілкуючись з журналістами, Юрій Луценко прокоментував рішення суду щодо осіб, причетних до масових заворушень 2 травня 2014 року в м. Одеса, які призвели до загибелі людей.

Так, Генеральний прокурор зазначив, що у 2016 році після вступу на посаду новопризначений прокурор Одеської області доповів йому про стан судового розгляду зазначеної справи.

«Я дав йому доручення здійснити додаткові слідчі дії, після чого були подані додаткові докази на розгляд суду, суд відмовився їх приймати», – повідомив Юрій Луценко і додав, що одночасно «суд вивів з групи прокурорів, які представляли обвинувачення, тих осіб, які володіли всіма матеріалами справи».

«Суд відмовився приймати, з нашої точки зору, абсолютно обґрунтовані докази причетності осіб до зазначених подій – це відео подій, свідчення свідків, які впізнають конкретних обвинувачених, та визнання одного з тих, хто був на стороні «Руської весни» і викриває своїх однодумців. Але все це відмовився приймати суд», – зауважив Генеральний прокурор.

«В цій ситуації ми не дамо розбурхати Одесу, не дамо уникнути відповідальності людям, які хотіли принести війну в Одесу. Ми сподіваємось, що апеляційний суд розгляне нашу скаргу, вона буде подана вже наступного тижня»,- наголосив Юрій Луценко.

Генеральний прокурор зазначив, що в апеляційній скарзі прокуратура вимагатиме скасування рішення районного суду та направлення провадження на новий розгляд до суду першої інстанції.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в м. Одеса відбулися масові заворушення між учасниками мітингу «За єдність України», в якому взяли участь активісти Євромайдану, «Правого сектору», «Самооборони», харківські та одеські футбольні фанати з одного боку і проросійськими активістами з іншого. Під час заворушень використовувалися бейсбольні біти, каміння, палки, запалювальні суміші, травматична та вогнепальна зброя.

Загалом унаслідок зіткнень 2 травня на території м. Одеси загинуло 48 осіб та понад 200 осіб отримали травми різного ступеню тяжкості.

2 травня 2014 року Приморським районним відділом Одеського міського управління Головного управління МВС в Одеській області за фактами масових заворушень, незаконного зберігання зброї розпочато досудове розслідування під процесуальним керівництвом прокуратури Приморського району м. Одеси.

На наступний день 3 травня 2014 року кримінальне провадження передано до Слідчого управління Головного управління МВС в Одеській області. Одночасно були проведені затримання понад 115 осіб за підозрою у вчиненні масових заворушень, яким було повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи.

5 травня 2014 року постановою заступника Генерального прокурора України, який на сьогодні не працює в органах прокуратури, розслідування було доручено Головному слідчому управлінню МВС України, а старшим групи слідчих призначено особу, яка на цей час звільнена з Нацполіції.

Також було визначено групу прокурорів Генеральної прокуратури та прокуратури Одеської області для здійснення процесуального керівництва на чолі з прокурором Генпрокуратури. Згодом групу інший прокурор Генпрокуратури, пізніше звільнений з органів прокуратури на підставі Закону України «Про очищення влади».

24 листопада 2014 року одним з прокурорів Генеральної прокуратури затверджено обвинувальний акт стосовно 21 особи та 25 листопада скеровано до Приморського районного суду м. Одеса.

В червні 2016 року Генеральний прокурор України Юрій Луценко за результатами доповіді новопризначеного прокурора Одеської області О. Жученка  щодо стану розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень за фактом подій 2 травня 2014 року в Одесі вказав на необхідність залучення в суді вже зібраних додаткових доказів з іншого кримінального провадження.

Загальна ситуація в суді розгорталась максимально не сприятливо для державного обвинувачення.

Так, 26 травня 2017 року колегія суддів Іллічівського міського суду Одеської області, до якого скеровується обвинувальний акт та матеріали судового розслідування, безпідставно відводить прокурора, який до цього тривалий час підтримував державне обвинувачення і досконало знав матеріали провадження. Також колегія суддів відмовляється долучити до справи додаткові докази, надані прокуратурою, на тимчасовий доступ до яких з іншого провадження цими ж суддями був наданий дозвіл.

29 серпня 2017 року прокуратура Одеської області заявляє відвід колегії суддів, в задоволені якого цією ж колегією відмовлено.

6 вересня 2017 року прокуратура Одеської області звернулася вже до Вищої ради правосуддя з дисциплінарною скаргою на дії суддів, які вказують на їх упередженість та порушення вимог закону. Рішення з даного питання, ще не прийнято.

18 вересня 2017 року колегією Іллічівського міського суду винесено виправдувальний вирок щодо всіх осіб, причетних до масових заворушень 2 травня 2014 року, які призвели до загибелі людей.

Прокуратура не погоджується із вказаним рішенням суду та готує апеляційну скаргу, вимагаючи скасування вироку та призначення нового розгляду у суді першої інстанції. У разі задоволення судом апеляційної скарги прокурора до провадження будуть залучені додаткові докази.

Довідково: Досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо подій в Одесі 2 травня 2014 року розслідувалось Головним слідчим управлінням МВС України за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 294 КК України (організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активна участь у масових заворушеннях, що призвело до загибелі людей або до інших тяжких наслідків) та ч. 1 ст. 263 КК України (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу).

Джерело

Фото Думская

Автор