Вперше в історії європейський газ зберігатиметься в Україні на ліцензованому митному складі

Набуття чинності з 1 вересня цього року Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом символічно співпало з початком закачування  природного газу в українські підземні сховища газу (ПСГ) у режимі «митного складу». Такий режим дозволяє до 3 років зберігати ресурс без сплати податків і митних зборів за умови його подальшого транспортування за територію України або використовувати в Україні після митного оформлення.

Вперше в історії європейський газ зберігатиметься в Україні на ліцензованому митному складі. Це стало вагомим внеском нашої держави в демонополізацію та лібералізацію ринку природного газу, а також забезпечило виконання Україною положень Європейської та Міжнародної Енергетичної хартій.

«Запроваджені ДФС заходи з відкриття подібних митних складів сприятимуть виконанню довгострокової стратегії України з інтеграції в газовий ринок країн-членів ЄС. Створюються належні умови для розвитку співробітництва між енергетичними підприємствами різних країн, ефективного використання потенційних можливостей українських підземних сховищ газу та перетворення ПСГ на один з європейських газових хабів, що вплине на підвищення енергетичної безпеки України та Європи», – зазначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.

Завдяки спільній роботі Державної фіскальної служби України, зокрема, Енергетичної митниці ДФС, та Міністерства фінансів України в українському законодавстві усунуто всі правовібарʼєри та розширено спектр можливостей щодо надання трейдерами газу послуг зі зберіганняприродного газу в ПСГ.

Так, за ініціативи ДФС були внесені зміни до законодавства в частині регулювання діяльності митних складів і, зокрема, підземних сховищ газу.  Нововведеннями передбачена можливість здійснювати митне оформлення природного газу, що ввозиться на митну територію України з метою його зберігання у газосховищах, відповідно до митного режиму митного складу.

При цьому, як єдиний митний склад може вважатись одне або декілька газосховищ, які знаходяться в управлінні одного оператора, а газосховища можуть бути територіально розташовані за різними адресами.

Також Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» були внесені зміни до ст. 197 Податкового кодексу в частині скасування звільнення від оподаткування ПДВ операцій з імпорту природного газу.

Таким чином  закладено підґрунтя для залучення та розширення кола іноземних компаній, з якими Україна може співпрацювати у напрямі більш ефективної та раціональної експлуатації магістральних газопроводів і ПСГ.

Слід зазначити, що оскільки завантаженість українських газосховищ останніми роками складала менше 50%,  а сусідні країни –  Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина, Молдова мали суттєвий дефіцит таких сховищ, впровадження Україною нової послуги щодо зберігання природного газу іноземних трейдерів у власних ПСГ стимулюватиме збільшення прибутку від їх діяльності та, відповідно,  перерахування податків до державного бюджету України.

Так, 01.06.2017 Енергетичною митницею ДФС було надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу 10 ПСГ ПАТ „УКРТРАНСГАЗ”, загальним об’ємом 59 729 млн м3(активний об’єм –30 240 млн м3). Це суттєво спростило процедури митного контролю та митного оформлення для трейдерів природного газу.

Довідково: Європейська енергетична хартія –  міжнародна угода, яка ставить за мету підвищити енергонезалежність і енергоефективність країн, що розвиваються, гарантує безпеку інвестицій та безпеку транзиту. Серед основних зобов’язань, які накладає Хартія – відсутність дискримінації постачальників енергоресурсу, створення конкурентного ринку, вільний транзит електроенергії.

Джерело