Вітальне слово Президента учасникам XIII Українського муніципального форуму

Шановні представники органів місцевого самоврядування, органів державної влади, наші міжнародні партнери!

Вітаю з початком роботи XIII Українського муніципального форуму. Проведення цього форуму є корисним майданчиком для підбиття підсумків реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади за рік. Також це відправна точка у побудові владою, місцевими громадами та міжнародними партнерами України планів на найближче майбутнє.

Досягнутий успіх реформи неможливо заперечити. Ми зміцнили фінансову основу місцевого самоврядування. Нам вдалося суттєво посилити його спроможність, а також здатність надавати якісні публічні послуги населенню. Ініційований процес добровільного об’єднання територіальних громад забезпечив виникнення в Україні мотивованих на продуктивну роботу, самодостатніх об’єднаних територіальних громад.

Значні успіхи досягнуто у сфері секторальної децентралізації влади: утворення госпітальних округів, опорних шкіл, центрів надання адміністративних послуг, передача органам місцевого самоврядування повноважень щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.

Водночас реформа місцевого самоврядування та децентралізації влади ще далека від завершального етапу. Вкрай актуальними залишаються проблеми розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин, стимулювання подальшого процесу добровільного об’єднання територіальних громад, запровадження чіткої процедури передачі районними радами у власність об’єднаних територіальних громад відповідних бюджетних установ, розташованих на їхній території, тощо.

Для подальшого впровадження реформи, зміцнення інституту місцевої демократії відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування вирішальне значення має відкритий діалог, конструктивна співпраця та координація зусиль Президента України, Кабінету Міністрів України, органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, інституцій громадянського суспільства, а також відповідних міжнародних організацій.

Я впевнений, що спільними зусиллями ми досягнемо цієї благородної мети.

Петро ПОРОШЕНКО

Джерело