Про розслідування “Схеми: корупція в деталях – RFERL”

Напишу вам про розслідування по стандартам БіБіСі у виконанні журналістів РадіоСвобода, програми Схеми: корупція в деталях – RFERL.

Після викриття маніпуляцій журналістів програми, після дня очікування, мені все ж таки відповіли. В мої коменти “снізошол с небес” сам автор “розслідування” з поясненнями, але після кількох коментів моїх читачів, в яких вони аргументовано доводять, що “розслідування” = лайно, автор чомусь вирішив забанити МЕНЕ “за демагогію” (хоча я так і не встиг написати відповідь).


Тому я, на основі пояснень автора сюжету, напишу про стандарти БіБіСі у виконанні програми Схеми:

Отже:

Стандарт 1. Вважай своїх читачів бидлом і відносись до них відповідно

Журналісту, який працює по стандартах БіБіСі дозволено все. Можна склєпати “розслідування” з повітря, якщо фактів немає, то можна їх придумати, якщо не виходить придумати, то можна писати догадками, якщо не виходить писати догадками, то можна посилатись на експертів, юристів, інсайдів. Немає значення чим годувати бидло.

Стандарт 2. Не відповідай на запитання, тим більше на звинувачення, тим більше якщо вони стосуються суті твоїх маніпуляцій.

Після викриття вчорашньої маніпуляції журналістів Схем, їх твітер всяко намагався уникати коментування мого поста (хоча я включив їх нік). Але зрозумівши, що це хибна поведінка, почали постити заяви, що вони відкидають факти Кононенка, що вони готові до обговорення, в коменти мого поста нарешті прийшов автор… щоправда ненадовго.

Але… відповіді на основне питання “Чому ви маніпулюєте? Покажіть на основі чого ви стверджуєте, що Кононенко мав надавати безкоштовні послуги в своєму приватному закладі?”, ніхто так і не отримав.

Стандарт 3. У своїх відмазках про причини маніпуляцій, завжди посилайся на якихось юристів, експертів чи ще когось. Ну і завжди беззастережно довіряй їм. Навіть, якщо в офіційних документах написано протилежне ніж говорять експерти.

а) ЄДИНИМ зовнішнім документом, в якому могло бути визначено платність/безоплатність послуг приватної компанії могло бути рішення Київської міської ради в частині вимог до інвестора. Але нічого такого там не було.

б) Для того, щоб стверджувати, про те, що “замість спортивної школи збудовано фітнес-центр” треба оперувати не здогадками і не прайсом, а актами (сертифікатми) вводу обєкту в експлуатацію, в яких вказано чим саме є збудований об’єкт.

Або хоча б посилатись на КВЕДи. (Код КВЕД 85.51 Освіта у сфері спорту та відпочинку; Код КВЕД 93.11 Функціювання спортивних споруд (основний); Код КВЕД 93.12 Діяльність спортивних клубів) Як бачимо – “елітний фітнес-центр” не більше ніж чергова маніпуляція. Надання фітнес-послуг не означає, що це фітнес-центр. Тим більше на фото явно видно, що там є корти для тенісу, тобто це в першу чергу школа тенісу, а не фітнес-центр.
в) Абзац 4 статті 56 Положення КМУ “Про дитячо-юнацьку спортивну школу” прямо говорить про те, що ДЮСШ МАЮТЬ ПРАВО надавати платні послуги, навіть державні ДЮСШ. Про ніяку безкоштовність послуг приватних ДЮСШ не може бути й мови.

Стандарт 4. Завжди підтверджуй свої фантазії і здогадки не в тих інстанціях.

а) Навіщо звертатись до за офіційними коментарями до органу який надав земельну ділянку в оренду, якщо є “експертна думка” юриста і беззастережна віра йому?

б) Навіщо звертатись до органу який приймав обєкт в експлуатацію, якщо можна написати маніпулятивний запит в Мінмолодьспорту?

в) Навіщо вивчати КВЕДи, щоб стверджувати про вид діяльності, якщо можна запостити частину якогось прайс-листа?

г) Навіщо посилатись на якісь документи, стверджуючи про безкоштовність послуг, якщо мета маніпуляція?

Стандарт 5. Ніколи не дружи з елементарною логікою.

Завжди звинувачуй людей в корупції, вседозволеності, в необмеженості влади, але ніколи не пояснюй нафіга людям, які “все можуть”, влазити в такі складні схеми? Навіщо Кононенку придумувати таку складну схему з земельними ділянками, нібито маніпулювати з оплатністю послуг, якщо він, як і сотні інших підприємців може спокійно відкрити те, що і планував, тим більше на своїй землі… що він і зробив…

Стандарт 6. Ніколи не розбирайся в принципах ведення бізнесу, в логіці бізнесу.

Ніколи не пояснюй своїм читачам, яких ти вважаєш за бидло, нафіга підприємцеві будувати об’єкт, дороги до нього, інфраструктуру, вносити інвестиційні внески, платити оренду, щоб створити підприємство, яке надає безкоштовні послуги?

Який комерційний зиск отримає підприємець від такої геніальної інвестиції?

Ну ладно.. збудувати і здати, це ніби благодійництво. А який зиск з того, щоб потім утримувати об’єкт, який надає безкоштовні послуги, платити зарплати, комунальні послуги? Це вже не благодійництво, це ідіотизм.

Стандарт 7. Всіма доступними способами перетворюй своїх читачів на люмпенів.

Щодня намагайся втовкмачити своїм читачам, що у всьому винуваті злі куркулі (новомодно:олігархи), після розкуркулення яких відразу заживемо. Всі послуги будуть безкоштовні, дешевий газ і комуналка копійчана, а також відсутність плати за гуртожиток (ну це на злобу дня). Нічого не треба буде робити, нічому не треба буде вчитися, тільки читати розслідування про куркулів… ой, а їх вже не буде…

Пройшло 100 років, в голодоморах, розстрілах, переслідуваннях замордовано мільйони українців, а “добрі люди” не перестають користуватись методами більшовиків і перетворювати українців в люмпенів.

Автор