Борці з бідою: рятувальники провели масштабні навчання на Київщині (фото)

15 вересня, з нагоди відзначення професійного свята — Дня рятівника, на мальовничому узбережжі Київського моря відбулися планові спеціальні навчання підрозділів ДСНС «Київське море — 2017».

Близько 300 чоловік особового складу за допомогою 19 одиниць автомобільної, інженерної, пожежної і спеціальної техніки, 4 одиниць авіаційної техніки та 26 одиниць плавзасобів і засобів подолання перешкод сьогодні демонстрували майстерність пошуково-рятувальних сил під час проведення рятувальної операції на водному об’єкті.

Так, за задумом навчань, внаслідок інтенсивних дощів та різкого підйому рівня води у ріках Дніпро, Десна, Прип’ять, Стугна, Тетерів сталося підтоплення ряду населених пунктів Київської області. Будівлі та споруди частково затоплено та зруйновано, а постраждалі й потерпілі перебувають на верхніх дахах будівель і потребують термінової допомоги. Водночас, ситуація ускладнилася аварійним приводненням в акваторію Київського водосховища пасажирського літака, виявленням у береговій смузі вибухонебезпечних предметів, вимитих паводковими водами, виникненням пожежі на вантажному судні та великої лісової пожежі.

Під час масштабної рятувальної операції підрозділи ДСНС продемонстрували дії щодо порятунку людей та ліквідації небезпечних проявів надзвичайної ситуації. Крім того, для підвищення ефективності дій залучених сил, Штабом з ліквідації НС було додатково задіяно авіацію Служби — вертольоти ЄС-145 «Єврокоптер» та Мі-8МТ, пожежні літаки Ан-32П, а також мобільну пошуково-рятувальну групу Спеціального авіаційного загону ДСНС України. Також в районі надзвичайної ситуації працював пересувний пункт управління, пункт надання психологічної допомоги постраждалим та мобільний госпіталь.

Наприкінці заходу, з професійним святом рятувальників привітав Президент України Петро Порошенко, зазначивши, що сьогодні під час навчань підрозділи ДСНС вкотре продемонстрували готовність кинутись і в вогонь, і в воду для того, щоб допомогти людям.

“Українці насправді відчувають ваше надійне плече під час будь-якої надзвичайної ситуції. Ви зпслужили повагу суспільства своїм героїзмом, високим професіоналізмом і вірністю присязі. Користуючись нагодою, хочу подякувати пожежним, рятувальникам, піротехнікам, пілотам та парашутистам – всім, кого ми сьогодні побачили на цих навчаннях, і які продемонстрували неабиякий вишкіл. Я глибоко переконаний, що так само, як Збройні Сили захищають суверенітет та територіальну цілісність нашої держави, українські рятівники стоять твердо на сторожі миру та спокою в Україні.
І для держави забезпечення українських рятівників є не менш важливим пріоритетом, як і військових. Саме тому ми вирішили збільшити грошове забезпечення працівників ДСНС України. І це вже друге в ьому році підвищення їхньої зарплатні, –  можливо, не таке високе, як хотілося би, але вважаю це кроком у правильному напрямку.” – наголосив Петро Порошенко.

По завершенню навчань Президент України присвоїв чергові звання та вручив державні нагороди рятувальникам, а також взяв участь у нагородженні лауреатів Всеукраїнського конкурсу “Герой-рятувальник року”.

Джерело