До порту “Южний” прибула перша партія антрацитового вугілля із США

До морського торговельного порту “Южний” прибула перша партія антрацитового вугілля зі США. Участь у церемонії зустрічі взяв Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, очільник Одеської ОДА Максим Степанов.

Володимир Омелян наголосив, що це важлива подія як для України, так і для США: “Це не тільки знак успішних ділових двосторонніх взаємин, а й ознака підтримки енергетичної безпеки України з боку наших американських партнерів та міцної дружби”.

Як відомо, в Україні у зв’язку з блокадою поставок вугілля з окупованих регіонів Донбасу було введено надзвичайний стан в енергетиці. Заборона на ввезення палива фактично залишила українські ТЕС, які виробляють електрику, без антрациту.

“Президент України Петро Порошенко під час свого візиту до Вашингтону досяг домовленостей про поставки американського вугілля до України. А Уряд, у свою чергу, виконав всі необхідні умови та процедури для того, щоб перша партія успішно прибула до України. Дуже приємно, що системна та налагоджена робота української та американської сторін дає позитивні результати у різних сферах, зокрема, і в енергетичній”, – підкреслив Міністр інфраструктури України.

“Нам обіцяли енергетичну блокаду – ми знайшли вихід. Я переконаний, що ми свою боротьбу виграємо, ми переможемо. Я переконаний, що вільна і успішна Україна – це те майбутнє, до якого ми повинні йти, і я дуже щасливий, що саме Сполучені Штати Америки є партнерами і союзниками і, як бачите, братнім народом України в боротьбі проти російського агресора”, – додав очільник Міністерства. “Моя мрія, щоб інші судна, які будуть приходити із Сполучених Штатів, привозили автомобілі Tesla, інші електрокари, а ми постачали в США електробатареї, високотехнічні компоненти, тоді ця співпраця буде ще міцнішою і ще перспективнішою”, – додав Володимир Омелян.

Джерело

Автор