Уряд підтримав подальше реформування системи виконання покарань

У ході сьогоднішнього засідання члени Кабінету міністрів підтримали низку ініціатив Міністерства юстиції, які забезпечать подальше реформування системи виконання покарань та її приведення до європейських стандартів.

За словами першого заступника Міністра юстиції Наталії Севостьянової, Уряд схвалив розроблену Мін’юстом концепцію подальшого реформування пенітенціарної системи, яка передбачає значні зміни українського законодавства.

«За 8 місяців цього року було розроблено більше 70 актів Уряду та 25 наказів та інструкцій Міністерства юстиції, які приводять у відповідність до міжнародних стандартів наше законодавство у цій сфері. Затверджена концепція передбачає прийняття комплексного закону «Про пенітенціарну систему», який допоможе врегулювати ті питання, які не можливо вирішити підзаконними актами. Нині ми вже працюємо над текстом цього документу разом з профільним парламентським комітетом та активістами з громадського сектору», – наголосила вона.

Уряд також підтримав створення в системі виконання покарань трьох нових спецустанов, які виконуватимуть специфічні функції, не властиві міністерству.

«Буде створена «Адміністрація державної кримінально-виконавчої служби». Це невеликий мілітаризований орган, який ми в рамках реформи державної служби виділяємо з цивільного міністерства. Також на базі Департаменту пробації буде сформовано Державну установу «Центр пробації», яка реалізовуватиме пробаційні програми. Третьою юридичною особою стане «Центр охорони здоров’я», – зазначила перший заступник Міністра юстиції.

Звітуючи про досягнення пенітенціарної реформи, Наталія Севостьянова зауважила, що лише за 8 місяців цього року було розроблено нові норми харчування, які повністю відповідають європейським стандартам.

Прийняті підзаконні акти дали можливість знищити корупцію під час переведення ув’язнених з однієї установи до іншої. Зараз ця функція децентралізована і подібні питання вирішуються на місцях – ближче до громадян, які перебувають в установах.

За її словами, з початку року в пенітенціарних закладах багато зроблено для того, щоб забезпечити освітою ув’язнених. Зокрема, шкільну освіту здобули 4500 ув’язнених, а професійно-технічну – 7400.

Півтори тисячі ув’язнених отримали паспорти, а понад 4000 – реєстраційний номер платника податків.

«Зараз вже точно можна констатувати, що пробація в Україні є. За цей період ми відкрили 498 офісів, які безпосередньо займаються впровадженнями у сфері пробації. Їх співробітники склали більше 10 тисяч досудових доповідей щодо обвинувачених. У їх числі 1500 – щодо неповнолітніх. Складання такої досудової доповіді допомагає суддям винести більш справедливе покарання. Вони розуміють особистість того, хто вчинив правопорушення», – зазначила заступник Міністра юстиції.

Вражає і ефективність пробаційних програм. Як у неповнолітніх, так і у дорослих злочинців доля рецидивів після проходження через систему пробації не перевищує 2%.

Вона також поінформувала членів Уряду про те, що найближчим часом у Львові почнеться реалізація проекту державно-приватного партнерства. Інвестор уже готує документи для будівництва нової в’язниці та нової лікарні.

Важливим засобом економії державних коштів стане запланована оптимізація установ відбування покарань.

«Для економії бюджетних коштів ми пропонуємо законсервувати 13 установ, які наповнені від 8% до 44%. Це рішення дасть можливість вже наступного року зекономити понад 70 млн грн бюджетних коштів», – резюмувала Наталія Севостьянова.

Джерело