НБУ спростив умови для залучення кредитів від міжнародних фінансових організацій

Національний банк спростив порядок одержання резидентами кредитів від міжнародних фінансових організацій для пожвавлення співпраці українського бізнесу з МФО і більш активного притоку боргового капіталу в Україну.

Зокрема, зміни передбачають:

  • По-перше, звільнення кредитних договорів в іноземній валюті з МФО від реєстрації в Національному банку;
  • По-друге, надання резидентам можливості залучати кредити від МФО за договорами, що містять особливі умови – коли валюта кредиту визначається в гривнях, а всі операції між МФО та резидентом-позичальником проводяться в іноземній валюті.

Загалом, операції за кредитним договором з МФО уповноважений банк буде проводити відповідно до умов самого договору, а трансграничні операції (у тому числі за рахунок купленої іноземної валюти) буде дозволено проводити без реєстрації Національного банку.

“ЄБРР вітає удосконалення режиму отримання фінансування українськими підприємствами від МФО. Це дозволить розширити спектр і збільшити кількість проектів, які фінансуються, в тому числі в гривні, за рахунок більш гнучкого структурування та адміністрування як з боку МФО, так і українських позичальників. В цілому рішення сприяє поліпшенню інвестиційного клімату і залученню іноземних інвестицій в реальну економіку”, – зазначив директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

Окреслені зміни затверджено постановою Правління НБУ від 07 вересня 2017 року № 88 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”. Постанова набуває чинності з 13 вересня 2017 року.

Джерело