Про Садового, Саакашвілі і готель «Леополіс»

Mason Lemberg

Вчора журналіст ICTV задала питання грузинському клоуну, на які гроші той живе в готелі. Пробебекавши щось про “закордонну зарплату” і заощадження (судячи по декларації, їх вже давно не мало б бути), клоун перейшов на особистості і почав розказувати про баригу Пінчука, якому прислужує журналіст.

Тим не менше, історія готелю Леополіс, а якому проживає це грузинське чучало, вельми цікава.

Почалася ця історія в 2006 році коли АндрійЙванович прийшли до влади. Деякі мери, які приходять до влади, залучають інвестиції, виконують обіцянки і будують сміттєзвалища, а от п. Андрій одним з перших рішень віддав в оренду 1170 кв.м. нежитлових приміщень в центрі Львова.

Фірма, яка взяла в оренду ці приміщення, докупила ще якісь квартири загальною площею 300 кв.м., зробила капітальний ремонт і добудову.
Оскільки приміщення які належали Львову і квартири, які були викуплені фірмою, стали одним цілим, то зрозуміло, що фірма зробила цю добудову незаконно, порушивши умови договору оренди. Що мав би зробити добрий господар з таким орендарем?…

Після цього ця фірма подає в суд на визнання права власності на всю будівлю, і Львівська міська рада успішно зливає суд, укладаючи мирову угоду, в умовах коли основою будівлі є комунальна власність і коли фірма грубо порушила умови договору оренди.

За умовами мирової угоди, фірма повинна була відшкодувати Львову ринкову вартість нежитлових приміщень. У 2014 році було проведено ринкову оцінку цих приміщень, і приміщення найдорожчого готелю в самісінькому центрі Львова було оцінено в 2000 доларів за квадрат. Цю суму переведено у гривні по курсу трохи більшому 12 грн. Таким чином, загальна вартість приміщень, яку мала б відшкодувати фірма Львову, склала майже 30 млн грн.

Далі ще цікавіше. Садовий дає команду, щоб цю суму списали з орендаря, оскільки орендар зробив там ремонт (у своєму приміщенні). Намагаються проштовхнути через рішення міської ради – не проходить. Але після обрання в міську раду молодих реформаторів з самопомочі рішення таки прийняли, подарувавши орендареві 27,5 млн грн.

Таким чином, орендар який грубо порушив умови договору, рейдернув приміщення, що належало громаді Львова в самісінькому центрі міста має заплатити місту за рейдернуту власність 1,7 млн грн.

Нагадаю, що оцінка проводилась в 2014 році по курсу 12, а рішення прийнято в кінці 2015 року, коли курс був 27. Тобто, незважаючи на те, що за термін лобіювання рішення міськради й так занижена сума, яка мала бути відшкодована місту, знецінилась більш ніж у 2 рази, “реформаторські депутати садового” приймають рішення про компенсацію вартості ремонту.

Отже приміщення в самісінькому центрі Львова площею 1170 кв.м завдяки рейдерам і корупціонерам відійшло у власність рейдерів за 1,7 млн грн, тобто по $54/кв.м.

В неділю в цьому приміщенні оселився найвидатніший антикорупціонер всіх часів і Танзаній. Оселився, до речі, без паспорта, який на столі в Порошенка.

Оселився напевне для того, щоб побувавши на місці злочину, виявити корупційні схеми антиклептократичного мера Львова.

Автор