Мінфін розробив рішення, яке спростить реєстрацію податкових накладних

Мінфін розробив рішення, яке попередить виникнення труднощів у платників аграрного сектору при реєстрації податкових накладних. Таке рішення було прийнято, оскільки було зафіксовано тенденцію до росту відсотку зупинених накладних підприємців саме сільськогосподарського сектору.

В чому суть?

Система призупинки реєстрації ризикових податкових накладних дозволяє попереджати мільярдні скрутки з ПДВ і не дозволяє недоброчесним платникам отримувати неправомірні податкові кредити. Але іноді система спрацьовує щодо податкових накладних чесного бізнесу, в тому числі представників сільскогосподарської сфери.

Мінфін щоденно моніторить процес роботи системи у розрізі різних галузей. Ми відслідкували значне зростання кількості платників реального сектору, в яких зупинено податкові накладні / розрахунки коригування (ПН/РК), в галузі сільського, лісового та рибного господарств. Відповідно до яких, ПН/РК, виписані в червні 2017 року у цій галузі, складали 5% від загальної кількості зупинених накладних, в липні — 18%, в серпні — 29%.

Після чисельних зустрічей і обговорень з представниками аграрного бізнесу, Мінфін напрацював і узгодив рішення, яке дозволить ДФС покращити роботу системи призупинки реєстрації ризикових податкових накладних, аби уникнути призупинки накладних платників реального сектору економіки.

Для спрощення процесу Мінфін розробив такі зміни до критеріїв.

Тепер:

1.Для всіх платників. Платники можуть надати документи (технологічну картку) до здійснення операції, і вона буде розглянута протягом 10 робочих днів. Якщо ця картка за встановленою формою врахується ДФС, податкові накладні / розрахунки коригування за цією операцією зупинятися не будуть.

2.Для платників сільскогосподарського сектору. Технологічна картка враховуватиметься автоматично системою Моніторингу без розгляду ДФС, якщо:

2.1. платника – товаровиробника сільскогосподарського сектору внесено до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України»

2.2. платник на 31 грудня 2016 року застосовував спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 Податкового кодексу України (в редакції, що діяла на 31 грудня 2016 року)

2.3. А також якщо такі платники (пункт 2.1, 2.2) мають загальну площу власної чи орендованої земельної ділянки понад 200 га включно станом на 1 січня 2017 року, що задекларована до 20 лютого 2017 року та за період з 1 січня 2017 року не було одночасної зміни засновника і директора підприємства.

Що це дає?

За результатом затверджених змін, чесні платники сільськогосподарського сектору зможуть реєструвати ПН/РК без зупинень. Зміни напрацьовані та знаходяться на узгоджені в ЦОВ.

Джерело