Х ювілейний фестиваль сучасного мистецтва ГогольFest-2017 відкрився (фото)

9 вересня на території Національного Експоцентру України урочисто відкрився Х ювілейний фестиваль сучасного мистецтва ГогольFest-2017, що цьогоріч відбувається за підтримки Міністерства культури України та КМДА. Тема нинішього фестивалю – Ковчег, каже організатор та натхненник фестивалю Владислав Троїцький.

“Сьогодні суспільство переповнює потік негативної інформації і у нас виникає запитання, що ж може стати порятунком, тим самим ковчегом, який допоможе пережити цей своєрідний потоп? Певен, саме мистецтво і є тим простором, фізичним та ментальним, тим ковчегом, який дарує надію” – каже митець.

Події фестивалю цьогоріч розгортаються на двох майданчиках – концертна – на ВДНГ, а театральна, освітня та кінопрограма – у Національному Центрі Олександра Довженка. Там же працює і арт-сквот: в приміщенні художники зі всієї Європи створюватимуть свої мурали. За словами міністра культури України Євгена Нищука нині надзвичайно важливо підтримувати сучасне мистецтво в усіх його проявах.

“Тривалий час сучасне мистецтво залишалось поза увагою держави, втім саме його вільний дух та сміливі пошуки і інтерпретації привносять у культуру свіже дихання. Гоголь Фест вже протягом 10 років є одним із найяскравіших фестивалів, дарує глядачам унікальну програму високого європейського рівня, тому для нас честь долучитись до його підтримки” – каже міністр.

“Спостерігаючи за сучасним мистецтвом у Європі, його тенденціями, я можу впевнено сказати – Україна абсолютно в тренді, а такі фестивалі – тому підтвердження”.

Мистецькі заходи розпочалися відкриттям трьох павільйонів, один з яких з експозицією доповненої реальності THE AR.K, візуальною програмою – серед них Мистецтво молодих Revision та скульптурний проект Terra Frima, будівництвом символічного ковчегу висотою з 4-х поверховий будинок з використанням розмальованих картонних коробок та показом вокально-хореографічного перформансу з творів сучасної американської композиторки Мередит Монк “A Celebration Service”. На завершення – гурт ДахаБраха презентували шоу “Dreams OFF” – одну з двох гранд-прем’єр цьогорічного Гогольфесту.

Нагадаємо 10 вересня о 19:00 на ВДНГ відбудеться яскрава прем’єра нової постановки Владислава Троїцького – опери-балету ARK. Композитори твору – Роман Григорів та Ігор Разумейко, хореографія від британського постановника – Оскара Шакона.У проекті візьмуть участь формації New Opera та Totem Dance Group. Завершиться програма шоу за участю гурту Dakh Daughters.

Джерело