Міжнародна антикорупційна консалтингова рада зустрілась з Головою НАЗК

Сьогодні відбулася перша зустріч експертів Міжнародної консалтингової ради, створеної Антикорупційною ініціативою ЄС в Україні (EUACI), з Головою Національного агентства з питань запобігання корупції Наталією Корчак та представниками Національного агентства.

Голова НАЗК проінформувала присутніх про останні ініціативи та напрацювання агентства, зокрема  про роботу над новою Антикорупційною стратегією 2018-2020, яка окреслюватиме діяльність всіх антикорупційних органів на найближчі три роки, спільну з міжнародними донорами роботу над ІТ- та комунікаційною стратегіями агентства, проведення зовнішньої незалежної експертизи ІТС «Єдиний державний Реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» тощо.

Досить широкого обговорення з  міжнародними експертами набули питання  верифікації декларацій, технічного аспекту роботи Реєстру е-декларацій, процесу й механізмів проведення перевірок декларацій.  В ході дискусії  Наталія Корчак акцентувала увагу на необхідності вдосконалення діючого законодавства в частині виконання всіх повноважень НАЗК та на умови, що мають передбачати абсолютну незалежність роботи агентства як антикорупційного органу. Зокрема, в контексті  функціонування  ІТС «Єдиний державний Реєстр декларацій осіб», адже НАЗК є власником даної системи, але за відсутності технічних умов на базі агентства її адміністратором є ДП «УСС».

За результатами зустрічі Антикорупційна ініціатива ЄС підтвердила намір і надалі підтримувати діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції.

 Нагадаємо, що 6-8 вересня  Антикорупційна ініціатива ЄС проводить  перші засідання Міжнародної антикорупційної консалтингової ради в Києві. Це унікальний орган, до складу якого увійшли топ-антикорупціонери Європи, практики з великим досвідом, серед яких Карлос Кастресана (Іспанія), Анка Юрма ( Румунія), Драго Кос (Словенія), Йенс Мадсен (Данія), Даніель Телесклаф (Князівство Ліхтенштейн) та інші.  Консалтингова рада  має допомагати Верховній Раді України  посилити стратегічний нагляд за реалізацією антикорупційної реформи.

Джерело

Автор