Президент вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію Протоколів до Європейської конвенції з прав людини

Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту проект закону України «Про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

Протокол № 15 та факультативний Протокол № 16 до Конвенції розроблені Комітетом Міністрів Ради Європи та сприятимуть вдосконаленню діяльності Європейського Суду з прав людини, зменшенню строків прийняття Судом рішень та підвищенню стандартів захисту прав людини на національному рівні.

Зокрема, Протокол № 16 надасть можливість Верховному Суду до винесення рішення у конкретній справі отримати від ЄСПЛ консультативний висновок з питань тлумачення або застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Це є ефективним механізмом попередження судових помилок у застосуванні Конвенції і сприятиме формуванню позитивної судової практики у питаннях захисту прав людини.

11 вересня 2017 року виповнюється 20 років з дати набрання чинності Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод для України.

Протоколи № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод були підписані Україною 20 червня 2014 року.

Протокол № 15 набирає чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного строку від дати, коли всі Високі Договірні Сторони Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод висловили свою згоду на обов’язковість для них цього Протоколу, крім статті 4, яка набирає чинності після закінчення шести місяців з дати набрання чинності Протоколом № 15.

Протокол № 16 набирає чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного строку від дати, на яку десять Високих Договірних Сторін Конвенції висловили свою згоду на обов’язковість для них цього Протоколу.

Станом на 6 вересня 2017 року Протокол № 15 до Конвенції підписано 45 державами, 35 із них уже висловили свою згоду на обов’язковість для них цього Протоколу.

Протокол № 16 до Конвенції вже підписали 18 держав, 8 з яких висловили свою згоду на обов’язковість для них цього Протоколу.

Джерело